Úplatná lékařka půjde před soud

10. 7. 2010 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalá brněnská kožní lékařka Eliška Jugová půjde k soudu. V uplynulých dnech na ni brněnský státní zástupce podal obžalobu za dva trestné činy podplácení.


Hrozí jí až pětileté vězení.

„Obžalobu jsme odeslali koncem června. Nyní je už u soudu. První hlavní líčení v případu však můžeme očekávat nejdříve za měsíc,“ informoval mluvčí brněnského městského státního zastupitelství Vladimír Kutnohorský.

Jugová pracovala jako lékařka na kožním oddělení Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Podle obžaloby v letech 2007 a 2008 několikrát převzala od reprezentanta farmaceutické společnosti Novartis úplatek za to, že svým pacientům předepisovala lék této firmy.

Peníze na ruku

Na jednu z největších úplatkářských afér v českém zdravotnictví upozornila loni na podzim Česká televize. Lékařčinu žádost o úplatek natočila na skrytou kameru. „Za jednoho pacienta jsem dostávala dvě stě padesát korun. Pravidelně, každý měsíc na ruku,“ přiznala na záznamu lékařka.
Jugová čelí obvinění ze dvou trestných činů podplácení.

„V jednom případě úplatek od jednatele farmaceutické firmy přijala, podruhé si o peníze řekla sama. Za předepisování léku Lamisil požadovala deset tisíc korun měsíčně. V případě odsouzení jí hrozí jeden rok až pět let vězení,“ konstatoval Kutnohorský.

Dermatoložka dostala po uveřejnění reportáže výpověď ze zaměstnání. Vedení svatoanenské nemocnice na ni navíc podalo trestní oznámení

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?