Úpravu tarifních platů považuji za urážlivou

7. 9. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Z jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem neodcházeli nadšeni ani zástupci Odborového svaz zdravotnictví a sociální péče ČR (OSZSP ČR). Resort jim nehodlá v otázce úprav tarifů ustupovat. „Budeme jednat a doufat,“ komentuje situaci pro Zdraví.Euro.cz místopředsedkyně svazu Ivana Břeňková.


Odborový svaz včera jednal s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Jste spokojeni s výsledky jednání?

Jednání proběhlo na zasedání sekce nemocnic OSZSP ČR. Jsme spokojeni s tím, že jsme zahájili s panem ministrem Hegerem dialog, ale rozhodně nejsme spokojeni s výsledky tohoto konkrétního jednání. Pan ministr podporuje změny v odměňování a jednotná tarifní tabulka je pro nás rozhodně zcela nepřípustná.

Jak jste tedy na slova ministra reagovali?

Vyjádřili jsme zásadní nesouhlas s navrženou úpravou tarifních platů, kterou považuji za urážlivou a ponižující pro všechny zaměstnance ve zdravotnictví a sociálních službách. Touto úpravou by došlo ke zrušení platových stupňů, takže platový tarif by se nezvyšoval podle délky praxe, ale všichni by se platově ocitli na pozicích profesních začátečníků. To zvláště ve zdravotnictví, kde je nezbytné celoživotní vzdělávání, znamená neúctu k letům odvedené práce, k získaným zkušenostem a vysoké profesní odbornosti.

Jaké kroky tedy nyní chystáte? Přijde na řadu stávková pohotovost?

Další kroky zatím nejsou jasné, stávková pohotovost je opravdu krajním řešením, i když je pravda, že v této situaci je již rozčílení všech našich členů obrovské. Rozhodnutí padne až po 13. září, do té doby budeme jednat jak s ministerstvem, tak premiérem. Prostě budeme jednat a doufat.

Bylo odměňování zdravotníků jediným tématem, kterému jste se věnovali? Nebo jste diskutovali i o jiných oblastech?

Dotkli jsme se ještě rozpočtu a úhrad na příští rok. Zvláštní je, že se neustále hovoří o tom, že důvodem ke změnám je zvýšit motivaci zaměstnanců. Ale hned v druhé větě se dodává, že chybějí peníze. To je skutečně velmi dobrá motivace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?