Úřad regionu Severozápad vydá Krajské zdravotní zadržované peníze

21. 9. 2011 9:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, jehož součástí jsou Karlovarský a Ústecký kraj, pošle Krajské zdravotní 100 milionů korun. Peníze úřad doposud zadržoval kvůli případu nákupu přístrojů, které byly údajně předraženy. Řekl to ředitel Krajské zdravotní, pod níž spadá pět nemocnic v Ústeckém kraji, Eduard Reichelt. Ministerstvo financí podalo kvůli případu loni v prosinci trestní oznámení.


Kvůli zadržovaným financím měla akciová společnost podle ředitele obrovský problém s cash flow. „Peníze přitom nesouvisely s případem, byla to úhrada za zcela jiné projekty,“ zdůraznil Reichelt.

Výsledek dosavadního vyšetřování Krajská zdravotní nezná. Případ se týká přístrojů placených z fondů EU za zhruba 420 milionů korun. Ministerstvo financí si nechalo udělat audit, z něhož vyplynulo, že za ně zaplatila asi o 31 milionů víc, než byla jejich obvyklá cena na trhu. „Pořídili jsme si proto vlastní audit, který dokazuje, že jsme nic nepředražili ani jsme se ničeho nezákonného nedopustili,“ uvedl ředitel. „Nedokážu si představit, jak by to mohlo dopadnout v náš neprospěch,“ dodal.

U konce není ani řešení případu dvou pokut v celkové výši 900 tisíc korun za údajné chyby v tendrech, které udělil Krajské zdravotní antimonopolní úřad. „Podali jsme proti pokutě rozklad a jsme přesvědčeni o tom, že nebudeme nic platit,“ řekl Reichelt.

Krajská zdravotní hospodařila loni se ziskem 61,5 milionu korun. Zisk k polovině letošního roku činil pět milionů korun. „Výsledek hospodaření mohl být za první pololetí letošního roku vyšší. Bohužel, v souvislosti s akcí Děkujeme, odcházíme! přicházíme měsíčně o zhruba 1,3 milionu korun na mzdách lékařům, protože od zdravotních pojišťoven nedostáváme na úhrady zdravotních výkonů tolik finančních prostředků, kolik bylo ministerstvem zdravotnictví lékařům slíbeno,“ uvedl předseda představenstva Krajské zdravotní Radek Scherfer.

Finanční situace je podle vedení společnosti značně obtížná, a to právě kvůli platbám od zdravotních pojišťoven. „Hned na začátku loňského roku jsme kvůli úhradové vyhlášce, zániku jedné pojišťovny a akci Děkujeme, odcházíme! byli v propadu přes 200 milionů korun. Hledali jsme proto úspory, nyní už ale není, kde šetřit,“ uvedl Reichelt.

Krajská zdravotní patří mezi největší zaměstnavatele v kraji. V nemocnicích v Ústí nad Labem, Chomutově, Teplicích, Mostě a Děčíně pracuje přes 6000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?