Úřady řešily loni 813 případů sexuálního zneužívání dětí

25. 10. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální pracovníci řešili loni 813 případů sexuálního zneužívání dětí. Obětí se podle nich stalo 655 dívek a 158 chlapců. Před 15 lety se úředníci věnovali 520 kauzám. Vyplývá to ze statistik ministerstva práce. Rostoucí počty podle expertů neznamenají jen to, že by sexuálního násilí na dětech přibývalo. Důvodem je hlavně to, že je okolí vnímavější a víc případů se ohlásí. I tak se prý odhalí ale jen špička ledovce.


Podle studie zažilo v dětství pokus o sexuální zneužití pět procent studentů a studentek vysokých škol.

Do studie se zapojilo 1760 studujících z pěti vysokých škol. Podle jednoho z autorů Miloše Velemínského z Jihočeské univerzity výsledky ukázaly, že sexuálním násilníkem byla nejčastěji osoba, které dotázaní důvěřovali. Sexuální doteky zažilo šest procent respondentů. O pokusu o pohlavní styk se zmínilo zhruba pět procent odpovídajících. Sex s pachatelem měla čtyři procenta studentů a studentek, třetině z nich nebylo ani patnáct let, upřesnil Velemínský. Riziko zneužívání zvyšuje alkohol, drogy, kouření, domácí násilí i nefunkční rodinné vztahy.

Podle Evy Vaníčkové ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy jiný výzkum mezi lidmi od 18 do 55 let ukázal, že dívky častěji sexuálně zneužívá někdo blízký. „Nejčastěji je to muž v roli otce - tedy otec vlastní či nevlastní. Zneužívání je opakované. V průměru trvá tři a půl roku. Jen každá čtvrtá dívka či žena ho v průběhu života oznámila. I 50 let tak žijí s traumatem,“ popsala Vaníčková. Chlapce podle ní častěji zneužívají cizí lidé či známí, bývá to třeba učitel, vedoucí kroužku nebo kněz.

Zneužívání má dopady na zdraví. Oběti trpívají depresemi, úzkostmi, poruchami příjmu potravy, obezitou. Často propadají alkoholu a drogám. Model chování si někdy přenášejí do dalšího života, sami se stávají pachatelem či sexuální zneužívání přehlížejí, uvedli experti. Podle Vaníčkové v Česku je málo dostupná terapie pro zneužívané děti, ale i jejich matky či otce.

Podle statistik ministerstva práce loni 149 dětí zneužil jejich rodič, 176 pak člen rodiny. Jiné osoby byly pachatelem ve 488 případech. Třetina kauz se odehrála v úplných rodinách, dalších 37 procent v rodinách neúplných. Celkem 128 zneužívaných dívek žilo v rodině, kde byl nevlastní otec. Ani tři roky nebyly 28 zneužívaným dětem. V roce 1997 úřady evidovaly 520 případů sexuálního zneužívání. Celkem 122 dětí zneužili rodiče, 127 členové rodiny, 271 pak jiné osoby.

Podle Šárky Soudkové z Národního centra bezpečnějšího internetu stále větší riziko zneužívání hrozí dětem i na síti. Objevují se nové formy. Patří mezi ně třeba kybergrooming či sexting. Kybergrooming představuje manipulaci, kdy dospělý zneužívá důvěřivosti dítěte, aby ho časem vylákal na schůzku. Dlouhodobější komunikace se odehrává přes skype, facebook, chaty či textové zprávy. Sexting je rozesílání textů, snímků i videí se sexuálním obsahem přes moderní technologie. Podle Soudkové si třeba -náctiletí, kteří spolu chodí, vyměňují citlivé fotky. Když se rozejdou, jeden je dá na internet.

Podle výzkumu Univerzity Palackého polovina dětí s neznámými lidmi přes internet komunikuje. Cizí osobu by si na facebooku mezi přátele přidalo 27 procent chlapců a děvčat. Víc než třetina by šla na schůzku, kdyby je o to někdo z internetu požádal. Sedm procent dětí dalo svou fotku, na níž jsou částečně či úplně nazí, na internet. Každý jedenáctý tento materiál přes síť či mobil někomu poslal. Každý osmý potvrdil, že jeho známí či kamarádi takovou fotku či video pak zveřejnili, dodala Soudková.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?