Úrazovka: stávková pohotovost

25. 2. 2008 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Nestěhujte nás, dokud nezabezpečíte plnohodnotnou náhradu Úrazové nemocnice. Dodržujte zákony. Mluvte s námi a nevyhrožujte nám. Písemně nás informujte a počkejte, až poslanci projednají zákon o naší nemocnici. S takovými požadavky přišli odboráři z brněnské úrazovky za ředitelem Petrem Svobodou. Pokud nevyhoví jejich nárokům, chtějí stávkovat...


„Už jedenáct měsíců se snažíme dohodnout. Informace o tom, jak se přestěhujeme, ale pořád získáváme pouze ústně. Chceme znát kroky vedení nemocnice z oficiálních dokumentů,“ vysvětlila odborářka Lenka Doležalová, proč vyhlásili stávkovou pohotovost. Pokud by ke stávce došlo, pacienti by se ale nemuseli obávat, že je lékaři neošetří. „Omezili bychom například některé operace, které nejsou akutní,“ uvedla Doležalová. Vedení nemocnice ale požadavky odborářů považuje za vyhraněné. „Nemůžu dát zaměstnancům podklady k tomu, jak bude stěhování detailně vypadat. O tom teď s bohunickou nemocnicí a ministerstvem teprve jednáme,“ brání se Svoboda. Podle něj nemocnice vždy dodržovala pět z šesti bodů, které odbory ve svém dopise požadují. „Jejich požadavek, abych nepodnikal žádné kroky do doby, než poslanci projednají zákon o úrazovce, nemůžu splnit. K tomu nemám kompetenci,“ vzkázal Svoboda. Kvůli protestnímu dopisu se ale chce s odboráři co nejdříve sejít. Podobně se vyjadřuje i ministerstvo zdravotnictví. „Nechápu, proč hrají hru opozičních politiků. Jsou to lékaři, ne politici,“ divil se mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Podle Doležalové jsou ale zaměstnanci nervózní, protože vize ministerstva vnímají jako nereálné. „Nevíme například, jestli se do nemocnice vejdou všichni pacienti, které ošetřujeme,“ uvedla Doležalová. Podle Cikrta ale nejsou obavy na místě. „Myslím, že jediným cílem paní Doležalové a odborářů je zabránit přesunu úrazovky do Bohunic. Plán platí. Na podzim bude úrazovka přestěhovaná,“ vzkázal Cikrt.

Veronika Hrdá, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?