Úrazovku zachráníme, tvrdí Janeček

31. 10. 2008 11:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Za zachování Úrazové nemocnice v Brně bude v Senátu nově bojovat i Miloš Janeček (ČSSD). Doufá, že zařízení přejde pod město a ve spolupráci s krajem se bude dále rozvíjet...


Zákon o převodu Úrazové nemocnice Brno na město by měli poslanci projednávat během pátku. Podle nově zvoleného brněnského senátora Miloše Janečka (ČSSD) není záchrana zařízení ztracena. „Pokud by tento zákon prošel parlamentem ve třetím čtení, dostane se do senátu, kde se pokusím zcela objektivně a korektně ovlivnit senátory tak, aby zákon prošel k podpisu pana prezidenta,“ nastínil pro Zdraví.Euro.cz Miloš Janeček svůj hlavní cíl.

Podle původních informací ministerstva zdravotnictví by ale v nejbližší době mělo začít stěhování traumacentra. Času tedy příliš zřejmě nezbývá.

„Kdy se bude traumacentrum stěhovat, já nevím, termínů jsem za poslední rok slyšel již několik. Pravdou je, že FN Brno zatím nemá údajně dostatek personálu - jak vzdělaných sester na oddělení urgentního příjmu, tak i lékařů traumatologů -, a proto se snaží získat je z UN Brno,“ uvedl Janeček.

O záchranu nemocnice se začal Janeček snažit již v roce 2007. Tehdy ještě v čele Úrazové nemocnice kritizoval záměr ministerstva, Tomáš Julínek ho pak z vedení zařízení odvolal.

„Na příkaz ministerstva mi bylo od února dodnes odebráno osobní hodnocení. Přesto jsem v boji neustal a věřím, že nemocnice přejde pod město Brno,“ dodal Janeček.

Stěhování Úrazové nemocnice se již několikrát odsunulo. Podle posledních informací by lékaři spinální jednotky mohli v areálu fakultní nemocnice v Bohunicích pracovat definitivně až v roce 2009.

Jediná část Úrazovky, která může v Bohunicích skončit ještě letos, je prestižní traumacentrum. Stěhování větší části nemocnice bylo původně naplánované už na letošní léto, areál v Bohunicích ale ještě není připraven.

Na problémy s rušením nemocnice upozorňuje i tamní odborová organizace. Podle nich v nové budově nejsou dostatečné prostory.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?