Úroveň léčby v ČR je dobrá, platy sester jsou nízké

2. 5. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba čtyři pětiny Čechů pokládají podle průzkumu TNS Aisa pro Českou televizi úroveň léčby v Česku za dobrou. Podle dvou třetin dotázaných ale v nemocnicích slouží málo zdravotních sester. Současně téměř tři čtvrtiny lidí uznávají, že jejich mzdy jsou nedostatečné. V případě lékařů lidé až tak kritičtí nejsou.


Vyplývá to z výsledků průzkumu, které ČT zveřejnila.

Více než polovina lidí (55 procent) má za to, že ve veřejných nemocnicích slouží málo lékařů, jen třetina jejich počet pokládá za dostatečný. Zcela vyrovnané jsou názory lidí na výši platů lékařů. Podle 44 procent jsou zaplaceni dostatečně, stejný podíl dotázaných má opačný názor.

U sester jejich počet pokládá za nedostatečný 66 procent lidí, opačného názoru je necelá čtvrtina lidí (24 procent). Pouze pětina respondentů (19 procent) má platy sester za dostatečné, opačného názoru je 72 procent lidí. Mírně kritičtější jsou lidé obecně k financování zdravotnictví. Podle 48 procent je nedostatečné, podle 46 procent postačující.

Velmi dobrá je úroveň léčby podle 18 procent respondentů, dalších 61 procent ji hodnotí jako spíše dobrou. Za spíše špatnou ji pokládá 14 procent lidí, za velmi špatnou jen pět procent Čechů. Pozitivněji hodnotí léčbu občané, kteří byli v posledních dvou letech hospitalizováni, případně absolvovali nějaké vyšetření, uvedl ČT.

Podobně 79 procent lidí vnímá jako dostatečnou odbornost lékařů v českých veřejných nemocnicích, zatímco jen dvě procenta ji pokládají za zcela nedostatečnou. Obdobně 73 procent lidí je spokojeno úrovní technického a přístrojového vybavení nemocnic. Počet nemocničních lůžek ale stačí jen 45 procentům dotázaných, naopak 37 procent lidí jej má za nedostatečný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?