ÚS odmítl stížnost ženy, která chtěla šest milionů za sterilizaci

18. 2. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Žena z jižní Moravy nezíská šestimilionové odškodnění za nechtěnou sterilizaci, kterou v roce 1982 provedli lékaři ze znojemské nemocnice. Ústavní soud (ÚS) odmítl ženinu stížnost, jako důvod uvedl zjevnou neopodstatněnost, zjistila ČTK ze soudní databáze.


Žena vysoudila pouze omluvu jako morální satisfakci. Peněžní odškodnění jí Krajský soud v Brně ani Vrchní soud v Olomouci nepřiznaly, nárok je prý promlčený. Loni její stížnost odmítl Nejvyšší soud.

V ústavní stížnosti žena tvrdila, že omluva, na kterou musela roky čekat a bojovat o ni u soudu, není vzhledem k závažnosti zásahu do jejích práv přiměřeným zadostiučiněním. Zpochybnila také promlčitelnost nároku na peněžní náhradu nemajetkové újmy. ÚS připustil, že sterilizace bez souhlasu byla závažným a nenapravitelným zásahem. „Ovšem tato skutečnost sama o sobě rozhodně neznamená, že by ochrana tohoto práva stěžovatelky měla být neomezená,“ stojí v usnesení senátu se zpravodajem Jiřím Nykodýmem.

Podle Ústavního soudu lze promlčení prominout v případech, kdy by podobná námitka byla šikanózní a vedla ke zjevné nespravedlnosti, například když promlčení zaviní žalovaná strana. To se však v tomto případě nestalo. Nemocnice na promlčení nároku nemá podíl. Navíc žena podala žalobu až poté, co se česká justice po období protichůdných rozsudků ujednotila na tom, že nárok na peněžní náhradu nemajetkové újmy se promlčuje.

Lékaři podle žaloby provedli sterilizaci v roce 1982 po druhém císařském řezu. Žena údajně neměla o zákroku dost informací. Teprve když se později pokoušela znovu otěhotnět, zjistila, že je neplodná. Soudy v Brně a Olomouci dospěly k závěru, že lékaři chybovali. Žena neměla dost informací, souhlas údajně podepsala až po porodu.

Nechtěnými sterilizacemi žen se v minulosti zabýval ombudsman, soudy všech stupňů i Evropský soud pro lidská práva. Nad sterilizacemi oficiálně vyjádřila politování vláda Jana Fischera. V Česku zákrok nedobrovolně podstoupilo mnoho Romek, byly jich přinejmenším desítky, podle některých odhadů stovky až tisíce. Podle Ligy lidských práv ale nešlo výhradně o Romky.

Evropský soud pro lidská práva se v poslední době zabýval sterilizacemi Romek na Slovensku. Předloni přiznal 31.000 eur (787.355 korun podle dnešního kurzu) ženě, která v roce 2000 se zákrokem sice souhlasila, ale podle soudců si nebyla schopná uvědomit důsledky. Loni v červnu a listopadu štrasburský soud rozhodl podobným způsobem ve prospěch dalších Slovenek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?