Usměrnění Davida Ratha

16. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Celý první měsíc působení na ministerstvu zdravotnictví vystupoval David Rath velmi agilně, mimořádně ostře, bez servítek, dokonce až nekontrolovaně. Mluvilo se o něm jako o neřízené politické střele, která má jasný úkol: vířit vodu a provokovat opozici k nepříčetným výpadům...


A protože to fungovalo, nechával mu premiér Paroubek hodně volný prostor.

Vrácení zákona o neziskových nemocnicích zpátky do výborů, na něž Jiří Paroubek přistoupil po jednání s lidovci, je vůbec první náznak, že i David Rath má přísnou politickou kontrolu a že na něj premiér nedá úplně ve všem.

Ministr zdravotnictví to nesl jen zdánlivě klidně a není divu, sám na zákoně pracoval a prosazoval ho ještě v době, kdy byl prezidentem lékařské komory.

I proto si Rath neodpustil veřejně varovat premiéra, že otevřel prostor k dalším privatizacím nemocnic, které možná budou nevratné, čímž potvrdil mírnou neznalost legislativního procesu, protože i kdyby jeho návrh ve sněmovně schválen byl, zcela jistě by se ocitl před Ústavním soudem a žádným privatizacím by stejně nezabránil.

Jiří Paroubek zvolil cestu dohody. Chce připravit zákon, který podpoří i vládní lidovci, protože právě oni mají neziskové nemocnice v programu.

A potom do debaty se mají zapojit i hejtmani, kteří naprostou většinu nemocnic spravují.

Premiér chtěl před volbami zřejmě předejít otevřené válce s kraji, jimž ve většině vládne ODS, protože by to na voliče bylo už asi moc.

Kdyby rozhodování bylo na Davidu Rathovi, šlo by se do všeho bezohledně a silou.

Kdo bedlivě studuje společná vystoupení premiéra a ministra zdravotnictví nebo si všímá novinových fotografií, toho jistě Paroubkovo usměrnění Davida Ratha nepřekvapilo.

Ministrovy zraky vždy pozorně až oddaně upřené na premiéra dokazují, kdo je v této dvojici pánem.

Paroubek vsadil na Rathovo kouzlo, ale sám mu nepodléhá, jak v poslední době spekulovali někteří novináři, kteří předpovídali, že rozpínavý Rath časem přeroste i premiéra.

A ministr zdravotnictví také moc dobře ví, proč je pro něj tak důležité splnit vše, co vidí premiérovi na očích. Po odchodu z čela lékařské komory vsadil všechno na politiku, a jako všude, kam vstoupil, chce i tady vyšplhat co nejvýš.

Pokud Jiří Paroubek ve volbách uspěje a dovede sociální demokracii do vlády, na lídra pražské kandidátky určitě nezapomene.

Přesto je zřejmé, že David Rath vidí návrat zákona o neziskových nemocnicích do výborů velmi nerad, protože nová verze, mají-li ji podpořit lidovci, určitě nedá tolik moci ministerstvu.

Paroubkův zásah lze tedy zatím považovat za vhodné mocenské usměrnění ve stylu demokratického pragmatika.

V politice a nejen tam by se našlo určitě hodně lidí, kteří by takových premiérských zásahů do revíru ministra Ratha uvítali mnohem víc.

Petr Fischer, BBC.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?