Ústav zdravotnických informací pravděpodobně porušuje zákon o ochraně dat

18. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...Ústav zdravotnických informací a statistiky pravděpodobně porušuje zákon o ochraně osobních údajů. Statistici zpracovávají data o zdravotním stavu obyvatel bez souhlasu pacientů. Nejtajnější údaje se tak dostávají do národní databáze v rozporu s právními předpisy...


Radiožurnál, 17.04.2001, plný přepis relace Ozvěny dne:

Moderátor (Jana Lejpová):

Ústav zdravotnických informací a statistiky pravděpodobně porušuje zákon o ochraně osobních údajů. Statistici zpracovávají data o zdravotním stavu obyvatel bez souhlasu pacientů. Nejtajnější údaje se tak dostávají do národní databáze v rozporu s právními předpisy. Více od Františka Lutonského.

Ústav zdravotnických informací sbírá data nejen ze zdravotnických zařízení, ale i z databází jiných resortů a Českého statistického úřadu. Podle většiny odborníků tím porušuje zákon o ochraně osobních údajů, protože tuto činnost mu nynější legislativa nepovoluje. Osobní informace navíc statistici vyhodnocují a předávají uživatelům. Právníci se shodují, že je to problém státu, který by měl dozor nad ochranou osobních údajů zajistit. V současné době pracují specialisté na novelizaci příslušných zákonů. Českému rozhlasu to řekl Jiří Holub z Ústavu zdravotnických informací.

Jiří Holub:

Pro naši práci a pro statistické účely je vlastně velice účelné, aby ta povinnost vznikala ze zákona a ne pouze na základě dobrovolnosti, protože pak bychom vlastně na základě dobrovolnosti nikdy nezískali jaksi věrohodné údaje. Proto ta zákonná povinnost o sběru některých vybraných údajů je velice důležitá.

Lidé se proto zatím mohou proti postupu Ústavu zdravotnických informací bránit. Podle advokáta Petra Pazdery by měl stát tuto patovou situaci začít urychleně řešit.

Petr Pazdera:

Jedině prostě zásah, který odstraní prostě tuto činnost nebo tuto protiprávní činnost anblok, má význam tedy pro všechny, kterých se to dotýká.

A to se podle Pazdery týká všech. Bez osobních údajů, a to těch nejtajnějších, se totiž Ústav zdravotnických informací nemůže v žádném případě obejít. Statistici mají za úkol sledovat a analyzovat celkový zdravotní stav obyvatelstva.

Autor: František Lutonský

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?