Ústecká nemocnice bude opět školit lékaře na robotu, koupila nový

3. 9. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecká Masarykova nemocnice bude znovu školit lékaře a sestry v Centru robotické chirurgie. Koupila novou technologii, pomocí které lékaři operují prostatu, střeva, ledviny nebo provádí gynekologické zákroky. Moderně vybavené školicí centrum v největší nemocnici v Ústeckém kraji otevřel přednosta robotické chirurgie Jan Schraml.


Technologie v Ústí je podle Schramla nyní nejlepší v celé ČR. Stála zhruba 70 milionů korun. Z nákladů dodavatel odečetl cenu za staré přístroje, které si odvezl, což bylo zhruba 25 milionů korun. „V roce 2013 jsme museli se školením přestat, protože přístroje byly zastaralé. Teď na podzim opět budeme přijímat zdravotníky z domova i zahraničí,“ uvedl Schraml. V celé republice je podle něj sedm center robotické chirurgie a další se připravují.

Ve školicím středisku mohou lékaři sledovat přes obrazovku robotické operace v přímém přenosu. V říjnu bude z Ústí živě přenášena operace prostaty na konferenci České urologické společnosti v Olomouci. „Robotická metoda má proti laparoskopické výhody v tom, že technika je jemná, obraz je pro lékaře dobře viditelný, kamera je fixovaná a nástroje ohebné, dostanou se do míst, kam při laparoskopii nemohou,“ popsal ČTK předseda společnosti Marek Babjuk, který do Ústí jezdí operovat.

Pomocí robota v Ústí operují lékaři od roku 2008. Z celkového počtu 1806 zákroků, bylo 1363 operací prostaty. „Pomocí robota provádíme také resekce střeva, gynekologické a ORL zákroky nebo operace ledvin,“ popsal Schraml. K velkým výhodám podle něj patří menší rizika vzniku potíží při zákroku, rychlejší rekonvalescence pacientů a menší bolestivost. „Zákrok je celkově bezpečnější,“ zdůraznil přednosta.

Koupě nové technologie přinese podle Schramla nemocnici větší prestiž i peníze. Školení jsou totiž placená. V minulosti v ústeckém centru absolvovalo tréninky 120 zdravotníků z ČR, Ruska, Slovinska, Slovenska či Maďarska.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?