Ústecká onkologie má nový stacionář, stál sedm milionů

4. 8. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská zdravotní dokončila rekonstrukci stacionáře pro onkologicky nemocné pacienty v ústecké Masarykově nemocnici.


Aplikační sál, nové ordinace a veškeré zázemí pro pacienty a personál stálo přes sedm milionů korun. Jde o jednu z posledních částí rekonstrukce zdejšího komplexního onkologického centra, řekl ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala.

Onkologicky nemocní pacienti se podle společnosti dočkali po letech důstojných prostor. Stacionář může využívat až 14 nemocných najednou. „Sál je opravdu prostorný. Má 14 aplikačních křesel, je vybaven velkoplošnými televizemi, pacienti mají možnost připojit se na internet. A co je důležité, je tam samostatné sociální zázemí pro pacienty i pro personál v rámci aplikačního sálu, které dosud chybělo,“ řekla primářka onkologie Martina Chodacká. Mimo to má centrum novou přípravnu, dvě nové ambulance klinické onkologie nebo kancelář mobilního hospice s paliativní ambulancí.

Rekonstrukce stála přes sedm milionů korun. Většinu peněz poskytl jediný akcionář Krajské zdravotní, Ústecký kraj. Areál čeká ještě nová fasáda a vybudování parkoviště. „Tímto se završila zásadní etapa rekonstrukce komplexního onkologického centra Masarykovy nemocnice. Co se týká spolupracujícího pracoviště v Chomutově, tak tam také zásadní rekonstrukce proběhly. Tou závěrečnou bude také pracoviště stacionáře, které proběhne na přelomu letošního roku a v roce příštím,“ doplnil Fiala.

Zásadní opravy prostor byly pro Krajskou zdravotní nezbytné. Ještě před pěti lety hrozilo, že o statut komplexního onkologického centra přijde a nemocní pacienti budou muset složitě dojíždět. Do ústeckého centra a pracoviště v Chomutově tak za poslední roky šlo skoro půl miliardy korun. Fiala je přesvědčen, že nyní pracoviště splňuje podmínky komplexních onkologických center, kterých je v Česku dohromady 13. Opravami prošla všechna lůžková oddělení, společnost vybudovala také novou stínící kobku a centrum má v současné době čtyři lineární urychlovače, dva v Ústí a dva v Chomutově.

Ústecký kraj je dlouhodobě na čelních místech žebříčků v počtu onkologicky nemocných. Komplexní onkologické centrum podle Fialy dostačuje. „Kapacita je odpovídající situaci a možnostem léčby… Záleží to na dalším vývoji, ať již případného nárůstu nebo poklesu. Bohužel ale sledujeme spíš nárůst,“ dodal Fiala.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?