Ústečtí zastupitelé schválili memorandum k oddlužení nemocnic

9. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Až napodruhé včera ústečtí krajští zastupitelé schválili memorandum, na jehož základě dostanou od státu 287,5 milionu korun na oddlužení nemocnic: 223,9 milionu korun ještě letos, zbytek příští rok..


ÚSTÍ NAD LABEM - Odbor zdravotnictví ústeckého krajského úřadu vyčíslil dluhy nemocnic podle podmínek memoranda na 311 milionů korun.

Při prvním hlasování chyběl pro přijetí memoranda jeden hlas. Při druhém hlasování po dlouhém dohadovacím řízení hlasovalo pro memorandum již 44 zastupitelů, čtyři byli proti a jeden se zdržel.

Memorandum je dohoda mezi ministerstvy financí a zdravotnictví a krajem, podle které všechny strany pokládají závazky zdravotnických zařízení vzniklé do konce roku 2000 za definitivně vyřešené.

Zastupitelům se zvláště nelíbilo, že musejí memorandum schválit a nic v něm neměnit. V diskusi proto zazněly i názory, že tento dokument je diktátem státu, a že stát tímto způsobem kraje vydírá. Na druhé straně ale někteří zastupitelé poukazovali na to, že pokud memorandum nebude přijato, peníze do kraje na

nemocnice nepřijdou.

Nemenší boj se při dohadovacím řízení mezi zastupitelskými kluby strhnul i o rozdělení letošní částky. Například ústecká Masarykova nemocnice neměla dostat žádné peníze, ale zastupitelé ji nakonec odhlasovali 21,9 milionu korun.

Také kadaňská nemocnice nejdřív na seznamu vůbec nebyla, ale nakonec dostane

3,6 milionu korun. Naopak teplická nemocnice dostane místo původně plánovaných 17,9 milionu korun jen 9,5 milionu korun.

Při odchodu z jednacího sálu se ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS) shodl se zastupitelem Janem Dorantem (nezávislý), že memorandum je vydírání. Šulc uvedl, že hlasoval pro jeho přijetí, Dorant byl proti.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?