Utrácejte u nás! Vybízí nemocnice

5. 5. 2010 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Tak zní vzkaz vedení liberecké krajské nemocnice pacientům. Myslí tím, aby si léky předepisované nemocničními doktory lidé vyzvedávali v některé z lékáren v areálu.


Rozlehlý areál a dlouhé zástupy lidí čekajících na vydání léků na předpis ve stávající lékárně. To jsou důvody, proč se vedení Krajské nemocnice Liberec rozhodlo vybudovat další, v pořadí již třetí vlastní výdejnu léků.

Cílem jejího provozu je zkrácení čekacích dob ve frontách. Luděk Nečesaný, generální ředitel liberecké nemocnice doufá, že více výdejních míst přiměje pacienty, aby si zejména léky předepisované nemocničními doktory vyzvedávali též v nemocniční lékárně.

„Platíme totiž mnohamilionové pokuty pojišťovnám za překročení lékového limitu. Jen za loňský rok to bylo osm milionů. Pokud chceme zachovat stávající vysoký standard péče, musíme se snažit peníze vynaložené na pokuty získat jiným způsobem,“ vysvětluje Luděk Nečesaný.

Jak doplnil, překročení limitu se nemohou vyhnout. Pokud by chtěli, pak by se tak stalo na úkor pacientů. Ti by své léky prostě v nemocnici nedostali. A to nejde.

„I praktičtí lékaři mají limity. Ti to však mohou vyřešit tím, že prostě přestanou brát pacienty. Zavřou, zkrátí ordinační hodiny nebo si vezmou dovolenou. V nemocnici to není možné. Nemůžeme ji zavřít,“ pokračuje ve vysvětlování Martin Zítek, lékařský ředitel nemocnice.

Pokud by však překračování limitů a následné penále přesahovaly únosnou mez, jedno řešení by se našlo. Ovšem takové, které by zřejmě pacienty obtěžovalo. Jednoduše by lékaři v nemocnicích odkazovali pacienty s předepisováním léků na obvodní lékaře.

Nemocnice platí čtyřicet procent z ceny všech léků, které limit přesáhnou. Vloni tak zaplatila asi osm milionů, letos se podle předběžných odhadů mohou pokuty vyšplhat až na patnáct milionů.
K návštěvě nemocniční lékárny ať už v Liberci nebo ve Frýdlantě může přitom vybízet i možnost převedení poplatků za recepty na kraj.

„Já do nemocniční lékárny chodím. Léky mi sice předepisuje obvodní lékař, přesto jezdím s recepty z Ruprechtic do města,“ svěřila se seniorka Jana Trnková.

Jak doplnila, nechá si vždy napsat veškeré léky, které potřebuje na měsíc dopředu a jede si je do nemocniční lékárny vyzvednout.

„Dělám to tak právě kvůli tomu, že ušetřím třicetikorunové poplatky za recepty. Na deseti receptech, které mívám, ušetřím dost peněz,“ dodává Trnková.

Nová nemocniční výdejna léků, která vyrostla v prostorách bývalé pohotovosti u hlavního vjezdu do areálu, spustila svůj provoz včera.

„Náklady na rekonstrukci budovy s kompletní přestavbou interiéru představovaly částku 4,5 milionu. Vybavení lékárny vyšlo na 750 tisíc korun,“ vyčíslila Alexandra Kittnerová, tisková mluvčí nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?