Už jsem se rozhodla: jdu léčit do Německa za pětinásobek

29. 9. 2010 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Na obzoru je nová vlna odchodů českých lékařů do ciziny. Nečekají ani na náborovou akci německých a rakouských klinik plánovanou do Prahy na konec října a berou nohy na ramena už teď.


Jako například šestadvacetiletá loňská absolventka medicíny, která právě končí v jedné krajské nemocnici. Před čtrnácti dny získala místo v Německu na oftalmologické klinice. S lékařským diplomem z prestižní Univerzity Karlovy není žádný problém, uznávají jej všude po světě.

„Člověk si klade otázku, zda má vůbec smysl zůstat lékařem v Česku, kde si ani nemohu udělat atestaci ve svém oboru, což je oční lékařství, protože zde už přes rok chybí potřebná vyhláška. O platových podmínkách mluvit nebudu. Bez rodičů bych nedosáhla ani na nájem,“ řekla včera Právu lékařka.

Němčina zdarma

Na UK v Praze obdržela cenu děkana za vynikající studium. Po prvním roce praxe nebere ani 20 tisíc hrubého, na pásce má 14 tisíc čistého.

„V Česku bych nyní musela podle stávající legislativy sloužit dva roky na chirurgii. To nechci. Chci dělat oční a v Německu si mohu atestaci udělat. Můj nástupní plat bude navíc činit 3662 eur (92 tisíc korun). Němčinu mám průměrnou, ale budu chodit zdarma na doškolovací program,“ dodala.

Jak ji, tak další absolventy vyzývají k odchodu z Česka na internetu starší kolegové, kteří již v cizině působí. „Do Anglie jsem odešla po vysoké škole a je mi opravdu líto mladých lékařů, kteří musí doma makat za almužnu. Nástupní plat novopečeného doktora v Británii je 1700 liber, je zde neustálá podpora seniorů, lékaři jsou zahrnutí do přednášek, vyučují mediky, píši do časopisů, chodí na kurzy, absolvují zkoušky. Není to jen o penězích,“ uvádí třeba Katarína Smatanová.

V zahraničí se přitom o Čechy perou. Jak už Právo informovalo, 30 německých klinik a jedna rakouská u nás dokonce chystají v říjnu masivní nábor nových tuzemských zdravotníků.

Nabízejí jim mnohonásobně vyšší platy, o kterých by se jim v Česku ani nesnilo. Své kolegy budou lanařit rovněž čeští doktoři, kteří se už v cizině uchytili.

V náboru pomáhá i internetový facebook. „Mám ORL praxi v Bavorsku. Rád bych kolegům všech odborností, kteří umějí německy, nabídl radu i příležitost pracovat v ambulantním sektoru na severu Bavorska,“ vzkazuje českým doktorům Martin Tichý.

"Sloužím sám a nemám atestaci"

Českým pacientům tak hrozí, že je nebude mít kdo léčit a že se výrazně prodlouží doba na jednotlivá vyšetření.

Podle čerstvých údajů na webových stránkách výzvy Děkujeme odcházíme, kterou spustil Lékařský odborový klub, je totiž připraveno k „exodu“ po Novém roce 3017 doktorů. Vadí jim mimo jiné nízké platy.

Před odchody, třebaže na druhou stranu platové podmínky ostře kritizuje, varuje šéf České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. „České nemocnice v současnosti marně shánějí více než 700 lékařů, řada jejich oddělení je personálně zdevastována a ČLK již ani dnes nemůže garantovat občanům, že budou vždy a všude ošetřováni dostatečným množstvím patřičně kvalifikovaných lékařů,“ řekl Kubek.

„Já odcházím do Rakouska. Místo už mám. A nejde jen o plat. Je to zhruba tak, že u nás na oddělení interny, kde je 20 lůžek, sloužím o víkendu zcela sám bez jakéhokoli dohledu. Mám toho dost. Nechci nikoho zabít. Všude se tu řeší nedostatek lékařů, někde je to opravdu zoufalé. Vlastně to tak funguje už skoro všude,“ řekl Právu loňský absolvent, jenž si nepřál zveřejnit jméno a který pracuje v jedné krajské nemocnici.

Na dotaz, co má člověk dělat, když potřebuje o víkendu do nemocnice, odpověděl: „Leda přes známé. Osobně bych to sám jinak neriskoval. Naštěstí vím, na koho se obrátit, když má někdo z mé rodiny či blízkých problém.“

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (za TOP 09) si je podle svých slov vědom odchodu lékařů do zahraničí kvůli špatnému finančnímu ohodnocení. „Tak snad bude umět i pacientům vysvětlit, proč je nyní budou léčit už jen babky kořenářky a mastičkáři,“ vzkazují ministrovi lékaři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?