Uznávání diplomů lékařů a sester je v rukou poslanců

7. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V rukou poslanců jsou nyní dva zákony, které mají umožnit vzájemné uznávání diplomů lékařů a sester, a dát jim tak možnost pracovat v zemích EU. Kvalifikace lékařů by mělo uznávat ministerstvo zdravotnictví...


PRAHA - V rukou poslanců jsou nyní dva zákony, které mají umožnit vzájemné uznávání diplomů lékařů a sester, a dát jim tak možnost pracovat v zemích EU. Na dotaz ČTK to včera řekl první náměstek ministra zahraničí Jan Kohout. Zatímco například právníci, architekti a částečně i veterinární lékaři již mají uznávání svých kvalifikací zajištěné, zdravotníci na to teprve čekají, což ve středu velmi kritizovala Evropská komise ve svém pravidelné zprávě.

Jak zákon o uznávání způsobilosti lékařů, tak norma týkající se sester asolvovaly zatím ve sněmovně první čtení a jsou nyní ve sněmovních výborech. „Doufáme, že parlament tyto zákony schválí během několika měsíců, nejdéle do našeho členství v EU,“ uvedl Kohout. Na oba zákony, které mají rozšířit pracovní možnosti lékařů, zubařů, sester a porodních asistentek, čekají ještě dvě projednávání ve sněmovním plénu. Poté poputují do Senátu a nakonec k prezidentovi.

EU absenci některých zákonů k diplomům vyčítá Praze už dlouho. Například další zákon - návrh o všeobecné způsobilosti, který s tím souvisí, ale už sněmovna schválila před několika dny a podle informací ze senátních klubů by předloha měla hladce projít i horní komorou.

Například uznávání odborné kvalifikace pedagogů má koordinovat ministerstvo školství. Nemusí k tomu ale zřizovat zvláštní oddělení. „Na činnost, která souvisí s uznáváním profesních kvalifikací, jsou už dnes na odboru Evropské integrace a programů EU vyčleněni dva lidé,“ řekla ČTK Lubomíra Černá z ministerstva. Tento vládní úřad k nim v těchto dnech hodlá přidělit třetího pracovníka.

Uznávat kvalifikace dalších profesí budou ostatní příslušná ministerstva. Kvalifikace lékařů bude tedy uznávat ministerstvo zdravotnictví, veterinářů zase ministerstvo zemědělství.

EU vychází z toho, že člověku, který vykonává určitou činnost v jednom státě v souladu s právními předpisy, nelze omezit výkon této činnosti v jiné členské zemi. Vzájemné uznávání profesních kvalifikací má občanům unie usnadnit přístup na pracovní trh v ostatních zemích EU.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?