V Benešově možná vznikne protialkoholní záchytná stanice

1. 3. 2013 7:53
přidejte názor
Autor: Redakce
V Benešově možná vznikne záchytná protialkoholní stanice. V současnosti musejí strážníci a policisté vozit podnapilé lidi do Příbrami nebo do Kolína, což je dost daleko. Radnice zjišťuje mezi místními i zástupci okolních obcí, zda by takové zařízení ve městě uvítali. Výsledky ankety vyhodnotí během března a pak se rozhodne, zda se stanici vybuduje či nikoliv, řekl dnes novinářům místostarosta Tomáš Podhola (Volba pro město).


Kde by záchytná stanice vznikla, zatím není známo. „Všechno je v jednání. Z mého pohledu by měla být v areálu nemocnice. Stejně tam musejí pracovat zdravotníci,“ podotkl Podhola. Z dosavadních jednání podle něj vyplynulo, že krajská nemocnice by byla ochotna se na projektu podílet personálně, nikoliv však finančně.

Ve Středočeském kraji jsou nyní tři protialkoholní záchytné stanice - v Kolíně, Příbrami a Mladé Boleslavi. Strážníci musejí podle Podholy podnapilé lidi nejdříve odvézt do benešovské nemocnice, kde lékaři rozhodují o jejich případném umístění na záchytku. Pokud uznají, že tam patří, čeká strážníky poměrně daleká cesta do Kolína či Příbrami. „V tu chvíli my tu hlídku ztrácíme minimálně na čtyři hodiny. A jinou nemáme. To samé Policie ČR,“ upozornil Podhola.

Kraj záchytkám každoročně přispívá na provoz po milionu korun, další peníze přidávají města i obce v okolí. Podle Podholy je otázkou, zda by kraj na benešovské zařízení přispíval. Krajská radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM) ČTK řekla, že město o tom s krajem zatím oficiálně nejednalo, tak je podle ní předčasné o tom přemýšlet. O omezování peněz pro současné záchytné stanice podle ní hejtmanství neuvažuje. „Je to naše povinnost, abychom záchytky měly zajištěny,“ podotkla radní.

Tři středočeské protialkoholní záchytné stanice zaznamenaly v loňském roce nárůst počtu klientů. Do péče zdravotníků se dostalo 966 lidí, o 56 více než předloni. Necelých deset procent tvořily ženy. Noc v zařízení stojí až 4000 korun, zhruba polovina lidí ale složenky dobrovolně nezaplatí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?