V Bohdanči začalo fungovat zařízení pro lidi s demencí

27. 3. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčebné lázně Bohdaneč slavnostně otevřeli Centrum spokojeného stáří pro klienty s Alzheimerovou chorobou. Lázně nechaly za 60 milionů korun kompletně zrekonstruovat pavilon Bílý. Původně objekt sloužil lázeňským hostům.


Nové zařízení nabízí 55 lůžek. Vedení lázní plánuje, že v budoucnu postaví zcela nový pavilon pro pacienty s demencí s kapacitou 150 lůžek. Pavilon Bílý by tak opět poskytoval ubytování hostům, kteří do Bohdanče jezdí s pohybovými problémy.

Lázně se rozhodly rozšířit služby, aby nebyly závislé jen na zdroji financování z lázeňské péče. V minulosti společnost koupila podíl ve firmě Amulet Care a provozuje Centrum spokojeného stáří ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku. Lidí s tímto onemocněním totiž přibývá.

Stavbu nechaly lázně kompletně zrekonstruovat. Její dispozice jsou nyní jiné. Budova je plně bezbariérová, jsou postavena nová sociální zařízení, některá mají speciální vany pro nepohyblivé klienty. Na pokojích jsou polohovatelná lůžka vhodná i pro převoz pacienta.

V Pardubickém kraji existuje 11 domovů se zvláštním režimem. Včetně nového Centra spokojeného stáří v Bohdanči poskytují 1007 lůžek. Jde o organizace zřízené městy, krajem a obecně prospešné společnosti. Bohdanečské centrum je akciovou společností. Podle údajů České alzheimerovské společnosti žije v Česku 143.000 lidí trpících demencí, což je méně než obvyklý průměr v zemích Evropské unie. Se stárnutím populace ale nemocných přibývá. V roce 2050 jich může být v ČR 225.000.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?