V Brně bránili úrazovku

4. 12. 2008 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnanci Úrazové nemocnice (ÚN) Brno demonstrovali ve středu odpoledne proti ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS). Přišli je podpořit hejtman Michal Hašek (ČSSD), jeho náměstkyně Anna Procházková (ODS) a primátor Brna Roman Onderka (ČSSD)...


Vrcholí tak boj o zachování ÚN v dosavadní podobě. Impulsem k demonstraci bylo úterní Julínkovo oznámení o zrušení statusu čtyř traumacenter v zemi, mezi nimi i v ÚN Brno. Zhruba stovka lékařů, sester i příznivců úrazovky se shromáždili u vchodu do nemocnice s protijulínkovskými transparenty.

Vloni na jaře Julínek oznámil, že traumatým ÚN přesune do Fakultní nemocnice Brno (FNB), zbytek úrazovky postupně zanikne. Proti tomu je v Brně silný odpor i mezi veřejností. Procházková vyjádřila politování nad tím, že ministr Julínek, „bohužel náš“, jak prohlásila, se takto chová k excelentním lékařům. Potvrdila, že ODS v kraji jako koaliční partner je pro zachování brněnské úrazovky, jak také stojí i v koaliční smlouvě.

Brněnský primátor na demonstraci upozornil, že zánikem statusu traumacentra se nemůže ÚN ucházet o evropské dotace a také pozbude dotačních 80 miliónů korun k nákupu lékařské techniky. Prohlásil, že Brno je připraveno převzít úrazovku.

Situace je nyní napjatá, neboť až 10. prosince by měl o návrhu zákona o převedení brněnské ÚN na město jednat Senát, Sněmovna již schválila. Hejtman k tomu řekl, že po schválení v Senátu, což předpokládá, město a kraj osloví prezidenta, aby neotálel s podpisem tohoto zákona.

Hejtman svolal na dnešek bezpečnostní radu kraje, Procházková řekla Právu před středečním večerním jednáním krajské koalice: „Ne, že by ODS nesouhlasila s reformami ve zdravotnictví, ale nelíbí se nám způsob, jakým je ministr prosazuje. A v tomto případě paradoxně ubližuje vlastnímu kraji.“

Jan Trojan, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?