V Brně roste počet transplantací srdce, dárců je ale nedostatek

11. 5. 2015 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V brněnském Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie roste počet transplantací srdce. Loni centrum vyměnilo srdce 34 lidem, průměr je mezi 25 až 30 transplantacemi ročně. Problémem je ale nedostatek dárců. Novinářům to řekl ředitel centra Petr Němec.


Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie, které působí v areálu Fakultní nemocnice u sv. Anny, má za sebou od roku 1992 už celkem 500 transplantací. Pokud pacient nemusí být hospitalizován, je průměrná čekací doba půl roku. Urgentní případy čekají na nové srdce v průměru tři měsíce.

Zatím poslední transplantaci lékaři udělali Janě Jirkalové, která na srdce od dárce čekala pouhé čtyři dny. „Nové srdce je úplně úžasné, už zase mohu skákat přes kaluže,“ uvedla Jirkalová, jejíž rodina už má s transplantací zkušenosti. Před lety byla v Brně operována se srdeční vadou i její dcera. Také té se daří dobře.

Podle odborníků jsou výsledky transplantací pozitivní. Pět let po transplantaci přežívá více než 70 procent pacientů, deset let přes 50 procent. Pro ty, kterým dosluhuje i srdce od dárce, je možností retransplantace, tedy další výměna. Tu první lékaři v Brně provedli v roce 1996. Před deseti lety udělali i trojtransplantaci srdce, jater a ledvin.

Problémem je nyní nedostatek dárců, kteří se dožívají čím dál vyššího věku. „Je to problém v celém světě. Je to dáno jednak úrovní zdravotní péče i tím, jak jsou dárci využíváni,“ uvedl Němec. Podle odborníků ne vždy funguje rychlá spolupráce resuscitačních jednotek, jednotek intenzívní péče a transplantačních center či aktivní vyhledávání dárců. Dárcem orgánů je v Česku každý, kdo se za svého života nezapsal do registru nesouhlasících.

Lidé po transplantaci srdce většinou žijí plnohodnotně. Často také přijdou o invalidní důchod a musí někdy i po mnoha letech znovu do práce. „Systém posudkové péče se u nás změnil. Dívají se jen na výsledky, neberou v potaz sociální pozadí, riziko infekčního prostředí,“ uvedl Němec. Podle něj pro lidi z transplantovaným srdcem není kvůli infekci vhodná například práce ve školství.

Transplantace srdce se ve světě dělají od roku 1967. O rok později byla první v Československu, pacient ale v Bratislavě nepřežil. První brněnská transplanatce je z roku 1992, také zde ale pacient zemřel do sedmi týdnů. Od roku 1995 se v Brně dělají transplantace srdce i dětem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?