V Buchlovicích začalo fungovat nové stanoviště záchranky

12. 5. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové výjezdové stanoviště zdravotnické záchranné služby je v provozu v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. Šest obcí v západní části okresu Uherské Hradiště bylo dosud mimo dojezdovou vzdálenost stanovenou zákonem, která je 20 minut, řekl ČTK hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).


Nové stanoviště stálo asi 12 milionů korun.

„Bude v něm sloužit jeden záchranář, jeden řidič plus dvě vozidla. Pokud bude třeba lékař, bude vyjíždět z Uherského Hradiště jako rendez-vous systémem. Garáže jsou postaveny tak, aby jedna byla současně jako mycí a dezinfekční box,“ uvedl Nečas.

Zlínský kraj staví také výjezdovou základnu záchranky v Suché Lozi na Uherskohradišťsku. „Předpokládáme, že na podzim by moha být dokončena a předána. Tím bychom uzavřeli celou síť výjezdových stanovišť zdravotnické záchranné služby ve Zlínské kraji,“ řekl Nečas. V budoucnu se budou stávající základny jen modernizovat či rozšiřovat. Kraj dříve zvažoval zřízení stanoviště u Slušovic, výjezdů do této oblasti však není podle Nečase tolik a zatím se stavbou nepočítá.

Výjezdová stanice záchranky ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku se rozroste o nové garáže a provozní zázemí. „Auta nyní stojí mimo výjezdovou základnu, potřebujeme tam mít také vozidlo pro krizové řízení,“ uvedl Nečas. Stavba by měla začít v září, dokončena bude v únoru příštího roku, investice si vyžádá asi osm milionů korun.

Kraj v posledních letech investoval do nových stanovišť záchranky, vznikly například v Karolince, Vsetíně, Morkovicích a Rožnově pod Radhoštěm. Kraj také díky dotacím nakoupil nové sanitky a vybavil je. Záchranná služba loni otevřela nové modernizované krajské operační středisko za 28 milionů korun. Záchranářům slouží nové technologie, které umožňují efektivnější způsob zpracování tísňových výzev i lepší komunikaci mezi jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?