V České republice se budou léčit další irácké děti

30. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři budou léčit další čtyři irácké děti. Do Prahy přiletí ve středu ráno. Na léčení iráckých dětí pro letošek vláda vláda vyčlenila pět milionů korun. Pacienti, kteří byli do programu zařazeni, by se podle názoru českých specialistů bez operace nedožili dospělosti...


PRAHA - Čeští lékaři budou léčit další čtyři irácké děti. Do Prahy přiletí ve středu ráno spolu se zdravotníky a vojenskými policisty, kteří se leteckým speciálem budou z Iráku vracet domů. Děti se podrobí operacím, které mají zlepšit jejich zdravotní stav. Informovali o tom lékaři Miloš Bohoněk a Tibor Klein.

Čtveřici pacientů vybral v jihoirácké Basře český tříčlenný zdravotní tým, který vyšetřil tři desítky dětí. Jaké operace děti čekají, zatím lékaři ani vnitro neuvedli.

Loni se v českých nemocnicích léčilo 18 iráckých dětí, které se dostaly do péče lékařů polní nemocnice v Basře. Jejich zdravotní stav byl velmi vážný, v tamních podmínkách jim nebylo možné pomoci. Děti trpěly především těžkými srdečními vadami.

Pacienti, kteří byli do programu zařazeni, by se podle názoru českých specialistů bez operace nedožili dospělosti. Léčbu zajišťovalo dětské kardiocentrum pražské nemocnice v Motole.

Vedle těchto dětí se v ČR léčili také dva malí pacienti s rozsáhlými popáleninami. Do programu humanitární zdravotní pomoci byli zařazeni na žádost lékařů polní nemocnice. Na sklonku loňského roku, kdy nemocnice v Basře končila, byly děti totiž stále v ohrožení života.

Na léčení iráckých dětí pro letošek vláda vláda vyčlenila pět milionů korun. Loni Česko vydalo na pomoc nemocným a zdravotně postiženým malým Iráčanům o dva miliony více.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?