V Česku epidemie chřipky odeznívá, někde jsou místní epidemie

27. 2. 2011 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Chřipková epidemie v Česku pomalu odeznívá. Nemocnost v zemi klesla za poslední týden téměř o desetinu.


V jednotlivých regionech se ale ještě objevují místní epidemie. ČTK to řekl epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu.

„V posledním týdnu klesl počet nemocných o devět procent ve všech věkových skupinách. V ČR odeznívá celoplošná chřipková epidemie, přechází do regionálních epidemií,“ uvedl Kynčl.
Na 100.000 obyvatel evidovali lékaři v Česku 1548 nemocných s akutními nemocemi cest dýchacích a s chřipkou. Počty pacientů klesaly ve všech krajích kromě Olomouckého. V něm a v krajích Pardubickém a Jihomoravském byla situace nejhorší. Nejlépe na tom naopak byly Praha, Karlovarský a Středočeský kraj.

Zatímco v minulosti odborníci mluvili o epidemii až tehdy, kdy počet pacientů překročil hranici 2000, nyní se epidemický práh pohybuje asi mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100.000 lidí, řekl ČTK už dříve Kynčl. K přehodnocení kritéria podle něj přispělo třeba zavedení třicetikorunového poplatku za návštěvu u lékaře či tři dny marodění bez nemocenské. Mnozí nakažení tak k doktorovi vůbec nechodí, takže se do statistik nedostanou. Ve skutečnosti tedy může být počet nemocných mnohem vyšší.
Chřipka v této sezoně připravila dosud o život 22 lidí. Ve 131 případech mělo onemocnění velmi vážný průběh. Podle Kynčla s takzvanou prasečí chřipkou, jejíž vir je za dvěma třetinami nakažení, přibylo nemocných s těžkými komplikacemi.

Za vrcholem epidemie akutních respiračních chorob je už západ Evropy. Ve střední a východní části kontinentu je situace podobná jako v Česku. Epidemická vlna je tu většinou na ústupu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?