V Česku se loni rekordně zvýšil počet lidí s virem HIV

21. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice loni přibylo rekordních 90 lidí nakažených virem HIV. Je to o 18 případů více než v roce 2004. Na základě poznatků z prvních dvou měsíců letošního roku je velmi pravděpodobné, že rekord bude opět překonán, řekl Miroslav Hlavatý, ředitel Domu světla, který o nemocné pečuje...


„Každý čtvrtý den v roce 2005 byl v Česku zjištěn nový případ HIV infekce,“ upozornil. V zemi bylo koncem loňského roku evidováno 827 HIV pozitivních lidí - 650 mužů a 177 žen. Letos by počet registrovaných infikovaných podle Hlavatého mohl překonat 1000. Odborníci odhadují, že ve skutečnosti jich může být až desetinásobek. Z celkového počtu HIV pozitivních onemocnělo nemocí AIDS 196 lidí a z nich 118 již zemřelo.

Nárůst počtu nakažených lidí je důsledkem zanedbávání osvětové kampaně. Prevence vedená formou různých letáků se navíc minula účinkem a nepůsobí tak, jak má, je přesvědčen Hlavatý. Podle něj je třeba, aby se do boje mnohem více zapojil tisk, rozhlas a televize.

Bezplatné anonymní testování

Lidé by podle odborníků měli také využívat bezplatné anonymní testování na HIV infekci. Včasným odhalením HIV infekce se zamezí ohrožování sexuálních partnerů nebo společných uživatelů injekčních drog. Na testy je nutné přijít dva až tři měsíce od posledního rizikového chování. Včasné odhalení HIV infekce může vést k úspěšné léčbě, k prodloužení a zkvalitnění života nemocného člověka, upozorňují lékaři.

V ambulanci Domu světla se provádí bezplatné anonymní testování každé pondělí od 16:00 do 19:00 a každou středu od 09:00 do 12:00. Výsledky se oznamují vždy každé následující pondělí. V Česku je i řada dalších laboratoří, které se věnují bezplatnému anonymnímu testování.

Nejvíce HIV pozitivních v Praze

Česká republika stále patří mezi země s nejnižším počtem nemocných na počet obyvatel. Největší počet HIV pozitivních má Praha, následuje Středočeský, Karlovarský a Ústecký kraj.

Loni mělo na celém světě virus HIV v krvi 40,3 milionu lidí, což je více než kdykoli v minulosti.

Novinky.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?