V Česku vznikne první klinika tradiční čínské medicíny

26. 8. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Hradci Králové plánuje během jednoho roku vybudovat kliniku tradiční čínské medicíny. Bude první v Česku, nejprve se zaměří na akupunkturu, napsal páteční deník Dnes. Hradecká nemocnice podepsala dohodu s čínskými lékaři, její ředitel Roman Prymula se zúčastnil návštěvy ministra zdravotnictví Martina Holcáta v Číně.


„Rádi bychom to zvládli do roka,“ řekl deníku Prymula. Představa je podle listu taková, že nejprve by klinika využívala možností akupunktury, a to hlavně u léčby bolesti. Mohly by se tak ušetřit peníze snížením dávek anestetika u operací. Postupně by k akupunktuře přibývaly i další prvky z tradiční čínské medicíny. „Tady bude záležet na tom, jak rychle se nám podaří sehnat odborníky,“ řekl Prymula.

Hradecká fakultní nemocnice podepsala smlouvu o spolupráci s Univerzitou tradiční čínské medicíny v Šanghaji a vědecký tým expertů složený z odborníků z obou zemí bude nyní vybírat priority, na nichž budou společně pracovat. Čínští lékaři mají v Česku školit české kolegy v tradiční čínské medicíně, zároveň se od nich mají sami učit.

Od listopadu tak bude mít tým asi deseti lékařů z Číny stáž v dětském kardiocentru pražské Fakultní nemocnice Motol, která podepsala memorandum o spolupráci s Pekingskou dětskou nemocnicí. Holcát v rámci cesty také podepsal memorandum o porozumění se zdravotním úřadem města Šanghaj. Čína by od Česka ráda okopírovala model praktických a ambulantních lékařů, který v zemi není, takže i banality řeší přetížené nemocnice, píše list.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?