V Chebu začala rekonstrukce nemocnice, bude stát 120 milionů Kč

30. 3. 2011 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
V Chebu začala první etapa rekonstrukce nemocnice. Karlovarský kraj do úprav zanedbané nemocnice vloží v první fázi 120 milionů korun, za které se zrekonstruuje pavilon B. Další etapy by měly následovat, řekl při zahájení stavby hejtmanův náměstek Martin Havel (ČSSD).


„K rekonstrukci přistoupil Karlovarský kraj z toho důvodu, že budova vystavěná v roce 1910 byla z hlediska technického vybavení značně zastaralá a nedokázala v poslední době vyhovět hygienickým standardům,“ uvedl Havel. Podle něj tím kraj zároveň jasně deklaruje to, že s chebskou nemocnicí jako součástí Karlovarské krajské nemocnice a.s. (KKN) i nadále počítá.

To ocenil chebský starosta Pavel Vanoušek (ČSSD). „Město nemocnici každoročně finančně podporuje. Kdybychom spočítaly naše dotace za posledních 15 let, došli bychom zhruba ke stejné sumě, jako bude stát první etapa rekonstrukce,“ řekl dnes Vanoušek.

Podle generálního ředitele KKN Zdeňka Horáka stavba dočasně zkomplikuje provoz nemocnice. Ve výsledku ale přinese podstatné zkvalitnění prostředí pro pacienty i zdravotnický personál. „Věřím ale, že je to opravdu jen první etapa a další budou následovat,“ konstatoval Horák. Podle Havla by celkem tři etapy zatím naplánované rekonstrukce měly stát celkem zhruba 350 milionů korun.

Cílem celkové rekonstrukce je dostavění bočních částí budovy tak, aby vznikl trojtrakt. V přízemí budovy by se mělo nacházet technické zázemí, strojovny, sklady, šatny personálu, komunikační chodba na propojení s ostatními objekty. V prvním nadzemním podlaží bude urgentní příjem se zákrokovým sálem, oddělení radiologie s přístrojem CT a chirurgické a interní ambulance. Zrekonstruován a rozšířen bude hlavní vstup do objektu.

Druhé nadzemní podlaží bude sloužit společně pro oddělení ARO s kapacitou šesti lůžek a oddělení JIP s osmi lůžky. V dalších dvou patrech by měla být lůžková oddělení s kapacitou 30 lůžek pro oddělení chirurgie a interny.

Součástí modernizace je také vybudování podzemního koridoru, jenž spojí rekonstruovaný pavilon B s pavilonem C. Koridor dlouhý 66 metrů bude sloužit pro potřeby rozvozu stravy, zásobovacího materiálu a k převozu pacientů mezi pavilony.

Modernizace hlavního pavilonu B chebské nemocnice by měla být hotova na konci února 2012.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?