V Chebu začala stavba krytu pro nový lineární urychlovač

19. 12. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj zahájil stavbu krytu pro nový lineární urychlovač onkologického oddělení nemocnice v Chebu. Jde o první krok modernizace oddělení, které je jediné v kraji a jehož urychlovač je už na hranici životnosti. Náklady na stavbu krytu dosáhnou 27,7 milionu korun.


Přístroj, který se užívá k ozařování zhoubných nádorů, má přijít na zhruba 100 milionů korun, řekla hejtmanova náměstkyně Eva Valjentová (KSČM).

„Karlovarský kraj zažádal na realizaci projektu o dotaci z ROP Severozápad. O tom, zda dotaci získá, by se mělo rozhodnout v lednu příštího roku. V tomto případě by 85 procent nákladů šlo z dotace a 15 procent z krajského rozpočtu. Kdyby kraj s žádostí o dotaci neuspěl, počítá se s financováním akce z krajského rozpočtu. Po dokončení stavby bude následovat umístění nového lineárního urychlovače a jeho zkušební provoz,“ uvedla Valjentová.

Cílem kraje je to, aby ani v budoucnu nemuseli pacienti s onkologickými nemocemi jezdit za léčbou mimo kraj, do Plně nebo Ústí nad Labem. „Moderní lineární urychlovač navíc bude svou kvalitou srovnatelný s podobnými zařízeními ostatních onkologických pracovišť v republice,“ doplnil hejtmanův náměstek Miloslav Čermák (ČSSD). Hrazení onkologické péče v Nemocnici Cheb i po roce 2015 potvrdilo také vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny. Nezbytný je právě nový lineární urychlovač.

Stavební akce zahrnuje kompletní přístavbu jednopodlažní budovy s vybavením pro umístění a provoz lineárního urychlovače. Součástí stavby se stane i zázemí pro pacienty a zdravotníky a nová přípojka nízkého napětí do rozvodny energocentra.

Podle generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice Josefa Märze bude stavba i instalace urychlovače probíhat s co největším ohledem na provoz nemocnice a komfort pacientů. „Práce jsou plánovány tak, aby výpadek ozařování při přepojování přístrojů byl omezen na minimum,“ slíbil März.

Stavbaři budou muset nejprve zbourat části původní kobaltové ozařovny. Včetně zemních prací to bude trvat měsíc a půl. Poté bude založena vlastní stavby. Zvláštností projektu jsou stěny a strop z barytového betonu o síle dva metry kvůli odstínění zářiče, řekl ředitel oblastního zastoupení Metrostavu pro Karlovarský kraj Petr Černoch.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?