V ČR loni poprvé dostalo nový orgán víc lidí, než nově čekalo

28. 1. 2015 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
V Češku loni poprvé dostalo nový orgán víc lidí, než bylo nově zařazeno na čekací listiny. Doby čekání se zkrátily, ubylo těch, kteří se nedočkali. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ocenil, že čekací doby na transplantaci jsou v Česku kratší než ve většině evropských zemí, v průměru se čeká na nový orgán rok, ve většině ostatních zemí dva až tři roky.


V roce 2014 se na seznam čekatelů nově dostalo 808 pacientů a bylo provedeno 846 orgánových transplantací, rok předtím 704, upřesnil ředitel Koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec s tím, že aktuálně je na čekacích listinách na jednotlivé orgány celkem 1014 lidí.

„Rok 2014 byl pro českou transplantační medicínu velmi dobrým rokem. Za čísly je třeba si uvědomit konkrétní pacienty, kteří čekají, kdy u některých orgánů to znamená vůbec otázku jejich dalšího života a u mnoha dalších, že se jim výrazně zvýší kvalita života,“ uvedl ministr. Připomněl, že v ČR působí sedm transplantačních center.

„Takovým výsledkům pomáhá, kromě dobré organizace celého procesu, také dobrá spolupráce při platbách za transplantaci od zdravotních pojišťoven a zlepšující se legislativní podmínky,“ uvedl Adamec.
Klíčová otázka podle Adamce je, zda jsou dárci. „I tady se loňský rok stal rekordním, získali jsme orgány od 263 zemřelých dárců, což je zatím nejvyšší počet dárců v historii České republiky i Československa,“ uvedl.

Na jeden milion obyvatel připadá 26,3 dárce, tím se řadí ČR mezi pět nejaktivnějších zemí Evropy a mezi top světovou desítku. Ani dobré výsledky nezaručují, že všichni pacienti se dočkají. Vloni zemřelo 75 čekajících pacientů.

Němeček potvrdil, že ministerstvo chce další rozvoj transplantačního programu podpořit. Žádné změny v zákonech nejsou podle něj nutné, chce se zaměřit na finanční motivace pro transplantační centra i nemocnice, aby se na programu podílely.

Z osvědčených zkušeností jiných zemí by například mohlo Česko převzít systém financování koordinátorů pro spádové oblasti o velikosti asi jednoho milionu obyvatel, kteří by zajišťovali komunikaci se všemi centry intenzivní péče, kde pacienti vhodní k transplantacím končí. Druhou možností je u center, která připraví orgán k darování, což znamená poměrně dlouhou péči o tělo zemřelého, motivace finančním příspěvkem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?