V ČR přibývá ročně až 300 nových dětských diabetiků

25. 11. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Každý rok evidují lékaři v Česku 200 až 300 nových případů dětské cukrovky. V péči dětských diabetologů je nyní kolem 3000 pacientů do 18 let. Zejména pro nově diagnostikované pacienty je důležité kromě samotné léčby naučit se, jak mají s nemocí žít, sdělil ČTK dětský diabetolog Jan Vavřinec.


Karlovarská Lázeňská léčebna Mánes jako jediné lázeňské zařízení v zemi děti s čerstvě zjištěným diabetem léčí a zároveň děti a jejich rodiče učí, jak lze s chorobou žít. Ročně projde léčebnou 150 dětí od dvou do 18 let, značný podíl tvoří právě děti s nově projevenou cukrovkou.

„Rodiče i větší děti při pobytu naučíme, jak a kdy si měřit a zaznamenávat glykémii a jakým způsobem musejí tělu dodávat inzulin. Školíme je, jak správně jíst, nabádáme je k pohybu a dostanou také konkrétní rady, jak se zachovat při komplikacích, které jim tato nemoc může přinést,“ popsala edukační sestra léčebny Ivana Gajová. Účastníci mají denně jednu až dvě výukové hodiny podle témat pod vedením lékaře, sestry, nutriční terapeutky nebo psychologa. Součástí pobytu jsou balneologické procedury, plavání v bazénu, pitná kůra a cvičení pod vedením fyzioterapeutky.

Pro některé rodiče se ale tento způsob výuky stává nedostupným. Zdravotní pojišťovny nyní proplácejí dospělému doprovodu dětí nad šest let místo původních 14 dnů jen týden, některé ani den. Výukový kurz je rozložen na dva týdny. „Přestože jsme snížili cenu pro doprovod na minimum, tedy 550 korun na den za ubytování a stravu, mnozí z rodičů si nemohou doplatek dovolit a o edukaci přijdou,“ řekl vedoucí lékař léčebny Jaroslav Vobořil.

Menší děti podle něj většinou nechtějí pokračovat samy a odjíždějí domů. Některé sice zůstanou, ale jsou malé a kurz jim nic nepřinese. „Při odchodu z nemocnice jsme dostaly mnoho informací, ale až tady jsme je vstřebaly a naučily se je použít v praxi,“ potvrdila matka devítileté Lucie Jiřina Matoušková. Na to, že má její dcera cukrovku, se přišlo v létě při preventivní prohlídce.

„Léčba tohoto autoimunitního onemocnění je poměrně složitá a představuje zátěž nejen pro dítě, ale i pro celou rodinu. Měření hladiny krevního cukru v krvi, dávkování inzulínu, stravování, přiměřený pohyb, celkový denní režim - to vše se řídí podle určitých pravidel, jejichž nedodržování má za následek velké zdravotní komplikace,“ připomněl Vavřinec.

Naprostá většina nemocných dětí podle něj trpí diabetem I. typu. Nemá mnoho společného s diabetem II. typu, jímž trpí zejména starší lidé nebo lidé s nadváhou.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?