V ČR působí nová Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

2. 10. 2009 9:08
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice začala působit nová zdravotní pojišťovna - Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Vznikla spojením Hutnické zaměstnanecké pojišťovny (HZP) a České národní zdravotní pojišťovny (ČNZP). Nový subjekt bude mít celorepublikovou působnost a zhruba 730.000 pojištěnců.


Proti fúzi pojišťoven se v minulosti postavili lidovci.

Fúzi pojišťovny stihly jen krátce před změnou zákona. Zdravotní pojišťovny se nově budou moci v budoucnu sloučit pouze tehdy, pokud některá z nich rok od založení nezíská alespoň 100.000 pojištěnců nebo se ocitne v nucené správě.

„Spojení obou zdravotních pojišťoven je reakcí na současnou ekonomickou krizi, která se projevuje i v propadech ve výběru pojistného z veřejného zdravotního pojištění, se kterým se potýkají všechny zdravotní pojišťovny,“ uvedl Vrožina. Záměrem fúze je podle něj posílit pozici a stabilitu dosavadních pojišťoven. Fúzi na konci letošního července odsouhlasilo ministerstvo zdravotnictví.

Lidovci, kterým se fúze nelíbila, však spojení pojišťoven považují za krok k omezení konkurence mezi pojišťovnami. „Obáváme se, že dojde k omezení konkurence při správě zdravotního pojištění a omezení výběru pro pacienty, poskytovatele péče a nakonec ke zdražení péče,“ uvedla již dříve první místopředsedkyně lidovců Michaela Šojdrová.

HZP přivedla do nové pojišťovny zhruba 430.000 a ČNZP asi 300.000 pojištěnců, počtem klientů tak bude nová pojišťovna třetí největší v zemi. Obrat nově vzniklé ČPZP bude kolem 14,5 miliardy korun.

Ve fúzi ČNZP a HZP figuruje bývalá Zdravotní pojišťovna Agel třineckého podnikatele Tomáše Chrenka. Ta se totiž v červnu sloučila právě s HZP, která vznikla 1. října 1992 jako první zaměstnanecká pojišťovna v zemi. Česká národní zdravotní pojišťovna vznikla 1. září 1994 jako jediná zaměstnanecká pojišťovna otevřená všem pojištěncům, bez ohledu na jejich zaměstnaneckou či oborovou profesní příslušnost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?