V ČR ročně utrpí vážný úraz přes 30.000 dětí, stovka smrtelný

2. 7. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ročně přes 30.000 vážných úrazů dětí, z toho zhruba stovka smrtelných, je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška šokující zjištění analýz, jež ústav provedl. Pozitivní podle něj ale je, že smrtelných dětských úrazů v Česku ubývá.


Statistici evidují jen vážné úrazy, kdy dítě bylo hospitalizováno, případně zemřelo.

„Víc než 110 dětí ročně v Česku zemře z příčiny úrazu, který by se samozřejmě vůbec nemusel stát. A zdaleka to nejsou jen dopravní nehody, jsou to nejrůznější úrazy, které evidentně souvisejí s volnočasovými aktivitami a koupáním,“ řekl ČTK Dušek.

K poklesu počtu smrtelných úrazů u dětí podle něj zřejmě přispělo to, že se více daří působit preventivně, ať jde o prevenci dopravních nehod, nebo i dalších úrazů. „Ještě v roce 2010 dětí mrtvých z příčiny úrazu bylo kolem 170, loni 112. Křivka má setrvale klesající trend, tak doufejme, že to bude pokračovat,“ shrnul.

Nejvíc dětí podle analýzy zemře při úrazech v dopravě, úmyslným sebepoškozením a po pádu. Mezi regiony jsou rozdíly, v přepočtu na počet dětí je nejvíc úrazů v krajích Libereckém a Jihočeském, důvody statistici analyzují, aby mohli dát ministerstvu zdravotnictví a místním samosprávám doporučení na vhodná preventivní opatření.

Počty dětských úrazů podle mluvčí pražské záchranky Jiřiny Ernestové v hlavním městě poslední dva roky klesají. Loni během prázdninových měsíců ošetřili záchranáři 434 úrazů u pacientů do 18 let, meziročně o 24 méně. Nejvíc dětí se zranilo při hrách a sportu (237), pádem z výšky (58), při dopravních nehodách (35) a poranění ostrým předmětem (34). Posádky vyjížděly ke 33 popáleným nebo opařeným dětem a zasahovaly u dvou tonoucích dětí, vyčíslila Ernestová.

Záchranáři na počátku prázdnin varovali rodiče, aby na děti byli opatrní. Měli by je vybavit dostupnými ochrannými prostředky. Standardem by měla být ochrana hlavy cyklistickou přilbou. Při cestování autem jsou samozřejmostí bezpečnostní pásy a dětské zádržné systémy.

Pro malé děti jsou velkým nebezpečím domácí bazény, stačí chvilka bez dozoru a mohou se utopit. Dětem zabrání v přístupu ke hladině pevné plůtky, zakrytí či zastřešení bazénu, variantou jsou nadzemní bazény, kam děti nedosáhnou. K dostání jsou rovněž různé elektronické alarmy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?