V ČR vzniká očkovací kalendář pro dospělé, bude u lékařů

13. 4. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku vzniká jako úplná novinka očkovací kalendář pro dospělé. Ti na rozdíl od dětí, které podstupují řadu očkování podle očkovacího kalendáře, takové vodítko zatím nemají.


Praktičtí lékaři a vakcinologové sestavili tři tabulky - s doporučeným očkováním podle věku, podle rizika a pro osoby s chronickým onemocněním. Očkovací kalendář pro dospělé by měl vyjít jako příloha vyhlášky na podzim, pacienti ho najdou v čekárnách praktických lékařů.

„Dospělí své očkování často podceňují. Když je jim dobře, myslí si, že se jich netýká. Není to pravda, mnoho lidí onemocní a pak jim zůstanou trvalé následky, “ řekl ČTK předseda Společnosti všeobecného lékařství docent Svatopluk Býma.

Za pomoci kalendáře se dospělí mohou rozhodnout, zda a jak chtějí své zdraví chránit. Mohou se poradit s praktikem, co by jim on doporučil. Pro dospělé stanovil stát jako povinné jen přeočkování proti tetanu, lidé za ně neplatí. Ostatní vakcíny si hradí sami, některé pojišťovny přispívají.

Podle Býmy se výdej několika stovek za vakcínu vyplatí, člověk tratí víc, když onemocní a na delší dobu vypadne z práce. S přeočkováním proti tetanu se mohou dospělí dát očkovat proti černému kašli a záškrtu, tyto tři látky jsou v jedné vakcíně, upozornil.

Očkování zabrání vážným průběhům nemoci a zvýší ochranu okolí. „Když se člověk dostane do dědečkovských let a má v rodině přírůstek, měl by popřemýšlet, zda s tetanem si dá i černý kašel,“ řekl Býma.

Očkováním je chráněno 96 procent dětí, u dospělých je ale o očkování zájem malý. Příčinou je to, že lidé nemají informace o dostupnosti očkování a přínosech. Mylně se podle Býmy objevují také názory, že nepovinné očkování není pro zdraví důležité, jinak by ho stát zařadil do povinných a plně hradil ze zdravotního pojištění.

„Negativní vliv má i chybějící systém záznamů očkování, v neposlední řadě i u dospělých se projevuje strach z injekcí,“ poznamenal lékař.

Podle očkovacího kalendáře by si lidé celoživotně měli hlídat přeočkování proti tetanu, případně chřipce, klíšťovému zánětu mozku a černému kašli. Pro dospělé jsou vhodné i vakcíny proti pneumokokům, planým neštovicím, žloutence A i B a rakovině děložního čípku.

Dospělí se mohou poradit o očkování při preventivní prohlídce, kterou jim pojišťovna hradí jednou za dva roky. Samozřejmostí by měla být konzultace o očkování před cestou do exotických zemí.

Kontrolu očkování radí Býma při plánování rodiny, v těhotenství a před nástupem dětí do školky či školy. Novorozené dítě, které nemá ochranné látky, může ohrozit dospělý přenašeč černého kašle nebo chřipky.

Naopak dítě může donést ze školy a školky žloutenku A, chřipku a plané neštovice, které mohou mít u dospělých vážnější průběh a zanechat následky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?