V Domě světla zřejmě ukončí testování HIV

20. 7. 2007 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Bezplatné testování na HIV v pražském Domě světla možná od srpna skončí. Národní referenční laboratoř, která pro něj testy provádí, nemá totiž dostatek testovacích látek. Menší zásobu se domu podařilo sehnat od sponzorů. Vydrží prý ale nejvýše měsíc...


Bezplatné a anonymní testování na HIV v pražském Domě světla možná od srpna skončí. Národní referenční laboratoř, která pro něj testy provádí, nemá totiž dostatek testovacích látek. Menší zásobu se domu podařilo sehnat od sponzorů. Vydrží prý ale nejvýše měsíc.

Více než polovina anonymních testů z celé republiky je přitom provedena právě v tomto zařízení. „Bylo mi oznámeno, že k prvnímu červenci dochází poslední látka a je zbytečné, abychom odebírali krev. Od sponzorů se podařilo získat peníze na tři testovací sady, které jsme laboratoři poskytli. Otestovat z nich můžeme nejvýše tři sta lidí, což je otázka jednoho měsíce,“ popsal ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý.

Co se stane, až dojdou, prý netuší. Nové peníze od sponzorů zatím nemá. Jedna sada, která vystačí na sto testů, stojí 22 tisíc korun. „Pokud budeme muset laboratoř zavřít, vrátíme se o deset let zpátky,“ doplnil. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta ale laboratoř peníze na testy obdržela.

„Finanční prostředky na konfirmační testy budou. Odmítáme, že Národní referenční laboratoř je přestala dělat. Buď mají v Domě světla špatné informace, nebo to byl úmysl ústavu, to nemůžeme vyloučit,“ uvedl.

Takový záměr ale laboratoř vyloučila. Dokonce popřela, že by se testování zastavilo: „I když situace byla kritická, tak se to podařilo díky panu Hlavatému zvládnout a překlenout kritický moment. Státní zdravotní ústav uvolnil peníze, testování tak probíhá a nadále probíhat bude,“ tvrdila Jana Vandasová z Národní referenční laboratoře.

Tento optimismus ale Hlavatý nesdílí: „Testování probíhá, ale proto, že jsme nakoupené testovací látky věnovali laboratoři. Pokud se nám nepodaří sehnat peníze, tak je provoz domu ohrožen,“ stojí si za svým.

Testování na HIV v Domě světla v Malého ulici probíhá od roku 1999. Za osm let činnosti otestovalo toto zařízení 12,8 tisíce lidí. Nákazu HIV diagnostikovali v 57 případech. Kromě testů nabízí Dům světla i ubytování nebo zaměstnání nakaženým osobám.

Eva Benešová, Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?