V Holicích už záchranka omezila provoz. Obce se bouří

15. 8. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři k případům jezdí buď z Pardubic nebo z Vysokého Mýta. Starostové se obávají, že to nebude stačit.


Činnost holické záchranky byla od začátku měsíce srpna omezena, údajně proto, že je nedostatek lékařů. Veřejnost se na tento krok ale dívá s nedůvěrou. Svazek obcí Loučná se proti tomu veřejně ohradil a jeho zástupci předali hejtmanovi Pardubického kraje otevřený dopis.

Obávají se totiž toho, že nové opatření ohrozí pacienty. „Rozhodně to poškodí v první řadě pacienty, buď na zdraví, nebo v krajním případě na životě, nebude-li v dostižné době na blízku lékař,“ řekl předseda svazku Josef Ulrych.

Deník už informoval, že v Holicích je nyní místní posádka s lékařem k dispozici jen ve všední dny přes den. Ve večerních a nočních hodinách vyjíždí k pacientovi zdravotnický záchranář. V případě potřeby je vyslána také posádka s lékařem, ale jvyjíždí z Pardubic anebo z Vysokého Mýta.

Dispečer může na místo poslat lékaře

Lékař ale bude na místě včas, jak tvrdí ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje (ZZSPK) Pavel Svoboda.

„Ošetření bude lidem zajištěno stejně, na tom se nic nezmění. Když někdo zavolá na linku 155, vyškolení dispečeři ihned vyhodnotí, koho je na místo potřeba poslat, může to být tedy rovnou i lékař,“ uvedl Pavel Svoboda, který se veřejnost snaží uklidnit i tím, že záchranná služba sama raději nadhodnotí situaci a někdy raději pošle preventivně právě i lékaře.

Nový systém se nezmění

Hejtman Radko Martínek je tento týden na dovolené. Krajská radní odpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová řekla, že si dopis od Svazku obcí Loučná přečte a poté se k němu vyjádří. Nicméně systém měnit nebude.

„Jsme jeden z posledních krajů, který nemá takzvaný randevouz systém. Kromě Holic jezdí k pacientovi tříčlenné posádky, tedy i s lékařem,“ uvedla radní. Systém se zavádí pouze proto, že je nedostatek externích i kmenových lékařů u záchranné služby. A tlak na zavedení systému posádky bez lékaře bude stále vyšší. „Rozhodně nemáme nic proti Holicím,“ dodala radní.

Lidé mnohdy volají záchranku zbytečně

Také ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje potvrzuje, že zavedení stávajícího systému bylo nutné. „Lékařů už několik let ubývá, a to všude. Nejde jen o peníze, ty by se i daly sehnat, kdyby ale byli lékaři,“ vysvětlil Pavel Svoboda. Podle něho problém nedostatku lékařů ztěžuje i fakt, že práce na záchrance není vhodná pro každého. A lékaři, kteří se záchrankou vyjíždějí, pak podle Severy jezdí i zbytečně. „U dvou třetin volání na linku 155 je zbytečné, aby k případu jel lékař. Obvykle to zvládne vycvičený záchranář. Lidé navíc volají záchranku i kvůli malému říznutí či klíštěti,“ dodal Severa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?