V Jihomoravském kraji je kolem 2000 lidí s roztroušenou sklerózou

7. 3. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Jihomoravském kraji evidují zhruba 2000 lidí s roztroušenou sklerózou. Podle Michala Dufka z brněnského centra pro roztroušenou sklerózu zhruba 40 procent pacientů podstupuje biologickou léčbu. Přední česká neuroložka Eva Havrdová ČTK řekla, že je biologická léčba nejúčinnější a může vývoj nevyléčitelné nemoci zpomalit.


Ostatní lidé se podle ní buď neléčí, nebo se léčí například pomocí chemických látek nazvané kortikoidy a cytostatika, které však mají více nežádoucích účinků. Ke zpomalení nemoci výrazně přispívá i pohyb.

V České republice je zhruba 17.000 pacientů s roztroušenou sklerózou, asi 9000 z nich podstupuje biologickou léčbu. Na jižní Moravě se biologickou léčbou léčí asi 800 lidí. Podle Havrdové ji však nelze využít v pokročilém stadiu, protože by nebyla účinná. „Nově diagnostikovaní mají podle zákonného opatření nárok na biologickou léčbu. Ročně jich přibývá v celé zemi asi 700,“ doplnila Havrdová.

Kromě biologické léčby pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou pohyb. Na základě toho vznikl v roce 2012 na popud pacientů Maraton s roztroušenou sklerózou, který se dnes koná v Brně a uskuteční se v dalších 22 městech, která si po 24 hodinách budou předávat pomyslný štafetový kolík. Připojí se například Praha, Olomouc, Ostrava, Hradec Králové a další. Maraton, kterého se loni zúčastnilo 630 lidí, má upozornit nejen na samotnou nemoc, ale také ukázat, že pohyb lidem s touto nemocí prospívá. „Pohyb s biologickou léčbou zásadně oddalují vzplanutí nemoci a mírní její příznaky. Akce typu cvičební maraton velmi vítáme, protože vyburcují k pohybu a setkávání,“ dodal Dufek.

Roztroušená skleróza je chronické onemocnění, při kterém lidský imunitní systém napadá centrální nervovou soustavu. To pak může způsobovat například špatné vidění, nefunkčnost rukou nebo nohou, brnění a další problémy. Jeho příčina není dosud známá. Onemocnění propuká většinou v mladším věku. Je pro něj typické střídání období záchvatů a období klidu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?