V Jihomoravském kraji kontaktují nemocné lidi falešní zdravotníci

20. 2. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V Jihomoravském kraji se zřejmě objevili podvodníci, kteří se vydávají za pracovníky Masarykova onkologického ústavu v Brně. Pod záminkou jednoduchého preventivního vyšetření se vnucují lidem na schůzku k nim domů, řekla ČTK mluvčí ústavu Zuzana Joukalová. Podle ní by podvodníci mohli žádat za vyšetření neprávem peníze nebo lidi okrást.


Policie v souvislosti s množícími se případy falešných elektrikářů, brusičů nožů nebo pojišťovacích poradců, kteří okrádají hlavně staré lidi, nabádá veřejnost k opatrnosti.

„Volají nám lidé, že se k nim domů objednali údajní diagnostici Masarykova onkologického ústavu s tím, že jim provedou jednoduché vyšetření zaměřené na prevenci. Výsledky testů mají být hotové do 15 minut. Volající požadují, aby se jim lidé věnovali asi hodinu,“ uvedla Joukalová. Podle ní uvádějí jméno pracovníka a značku auta, kterým přijede.

Lidé by si měli informace ověřit. „Podvodné jednání jsme se dozvěděli právě díky tomu, že nám klienti volali, aby si vše potvrdili. Důrazně upozorňujeme, že v žádném případě podobná vyšetření v terénu neprovádíme. Nejspíš je to tedy podvodné jednání, přičemž někdo využívá našeho dobrého jména. Myslíme si, že pachatelé by mohli požadovat za vyšetření peníze, nebo návštěva poslouží ke krádeži. Všichni by proto měli volat policii,“ zdůraznila Joukalová s tím, že se objevila už asi desítka případů. „Stále přibývají a může jich být mnohem víc. Zatím ani nevíme, kolik lidí mohlo naletět,“ podotkla.

Policie zatím o ničem neví. „Nikdo nám nic nenahlásil. Je tedy otázkou, zda někomu vznikla škoda. Nicméně všem doporučujeme, aby v takovém případě kontaktoval organizaci, ze které má pracovník pocházet, a nikoho nepouštěl do domu,“ uvedla krajská policejní mluvčí Petra Vedrová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?