V Jindřichově Hradci mají nové hemodialyzační středisko

4. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Středisko v areálu jindřichohradecké nemocnice může denně navštívit až 21 pacientů a bez problémů pokryje potřeby celého Jindřichohradecka. Vybudování stálo zhruba 34 milionů korun...


ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jindřichovu Hradci a okolí od pátku slouží nové hemodialyzační středisko. poskytne zázemí nejen samotným pacientům, ale také sestrám a dalšímu personálu. K dispozici je osm lůžek, z nichž jedno je připraveno pro akutní případy. Přízemí má také vlastní zdroj vody, která je podle Mlčáka pro pacienty velmi důležitá.

Dosud museli pacienti z Jindřichohradecka až třikrát týdně dojíždět na hemodialýzu do Tábora, Českých Budějovic či Jihlavy. „Znamenalo to pro ně dvě hodiny cesty a další čtyři hodiny na lůžku,“ uvedla vedoucí střediska Alena Doubravová. Středisko již zkušebně funguje, na plný provoz se ale dostane zřejmě až v září.

Otevření se zúčastnil i premiér Vladimír Špidla, který ve městě bydlí. Rekonstrukce jindřichohradecké nemocnice, která již spolkla stovky milionů korun, je podle něj příkladem toho, že se v posledních letech ve zdravotnictví výrazně investovalo do modernizace. Vláda chce prý modernizační trend udržet, ale tak, aby bylo modernizováno to, co je skutečně třeba.

Výstavba hemodialyzační stanice je součástí rozsáhlé rekonstrukce starého nemocničního pavilonu z roku 1893, který podle Mlčáka již hrozil havárií. Nemocnice na opravu dostala dotaci 50 milionů korun, za niž postavila středisko a připravila velký pavilon na celkovou rekonstrukci.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?