V Karlových Varech vznikne soukromá zdravotní klinika

30. 11. 2007 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Karlových Varech budou moci pacienti zřejmě už brzy využívat služeb soukromé zdravotní kliniky. Tu tam chce vybudovat nově založená moravská společnost Moje ambulance, která má svá zdravotnická zařízení zatím jen na severní Moravě. Záměr lékaře pobouřil...


Podle informací z kanceláře společnosti Moje ambulance je v současnosti projekt ve fázi stavební a smluvní. Luboš Godina, který ho má na starosti, uvedl, že zabezpečuje určité právní služby pro klienta. „Více k tomu bez jeho svolení nemohu říci,“ dodal Godina.

Moje ambulance už například působí v Třinci. Tam vykoupila od praktických lékařů jejich ordinace za tři sta až sedm set tisíc korun. Podle serveru finance.atlas.cz po vykoupení ordinací vytvoří sdružené praxe a současné ordinace přestěhuje. Podle šéfa společnosti Marka Potysze je pro lékaře ale výhodou, že je Moje ambulance zbaví veškeré administrativy. Pacientům naopak například nabídne delší ordinační dobu.

Karlovarští lékaři nejsou z plánů Mojí ambulance vůbec nadšeni. „Nelíbí se mi to. Prakticky to bude vypadat tak, že v jejích ordinacích se budou střídat lékaři. Takto poskytovaná péče ale nemůže být nikdy kvalitní. Praktičtí lékaři znají své pacienty, znají jejich anamnézu,“ poznamenala lékařka Jitka Tůmová, která si nedokáže ani představit, kde firma sežene odpovědný personál. „Vždyť i zavedené ordinace mají v současné době problém sehnat kvalifikovanou sestru,“ dodala lékařka.

„Občan se registruje k určitému praktikovi proto, že k němu cítí důvěru. V řetězcích, které lákají na delší ordinační dobu, by muselo zákonitě docházet ke střídání lékařů. Řetězec by pak nutně potřeboval více lékařů. Když ti už nyní evidentně chybí, tak kde je firma vezme?“ uvedl před časem pro Zdravotnictví a medicína praktický lékař a člen představenstva České lékařské komory Petr Němeček.

Pokud chce firma v lázních uspět, musí dostat od kraje registraci a také musí uzavřít smlouvu s pojišťovnami. „O registraci zatím nepožádali, o jejich záměru ale vím. Vzhledem k tomu, kolik je nyní u nás praktických lékařů, tak ho vítám. Nabízí ordinační dobu od osmi hodin do osmi. To je příjemná změna,“ uvedl krajský zdravotní rada Lojza Lokajíček. Pokud Moje ambulance splní veškeré podmínky pro získání registrace, dostane ji.

Problém by neměla mít společnost ani u největší zdravotní pojišťovny, VZP. „Zatím o licenci nepožádali, ale jednali jsme o tom. Je to projekt, který na Moravě zřejmě dobře funguje. U nás by se tím vyřešil problém s nedostatkem lékařů, z nichž velká část je navíc v předdůchodovém věku. Není to úžasné, že bude mít ordinace otevřené dvanáct hodin?“ pochvaloval si šéf karlovarské VZP Jan Christoph.

„Pokud by měly být rozhodující peníze, vybrala bych si tu ordinaci, která bude levnější. U soukromé kliniky by mi ale vadilo, že bych neměla stálého lékaře. Podstatné pro mě je, že lékař zná mou anamnézu,“ uzavřela Lucie Žáčková.

Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?