V Karlových Varech začaly studovat dálkově zdravotní sestry

16. 10. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Prvních 25 studentek začalo studovat v Karlových Varech kombinovanou formu bakalářského studia v oboru Všeobecná sestra. Výukové místo zde otevřela po jednání s Karlovarským krajem Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity


Tříleté studium pomůže sestrám z praxe zvýšit si kvalifikaci, řekl dnes novinářům náměstek hejtmanky Jan Bureš (ODS). Podle něj se podařilo domluvit výuku v rekordně krátkém čase, protože první jednání začala až letos v únoru. „Na pokrytí výdajů souvisejících se zajištěním zimního semestru uvolnil Karlovarský kraj 835.000 korun. Od ledna příštího roku už bude studium financováno z rozpočtu univerzity,“ dodal Bureš.

Jen v krajských nemocnicích v Karlovarském kraji chybí asi 130 sester. Studium umožní sestrám, které zatím neměly dostatečné vzdělání, doplnit chybějící místa v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních.

„Dostali jsme 51 přihlášek ke studiu a přijali jsme 32 uchazečů a zapsalo se 26 uchazečů. Výuka bude probíhat v šesti blocích, přičemž dva se budou odehrávat na fakultě v Plzni a čtyři v Karlových Varech,“ uvedla proděkanka fakulty zdravotnických studií ZČU Jaroslava Nováková.

Kraj původně chtěl, aby nové výukové místo bylo v Chebu. Nakonec se ale po dohodě s fakultou rozhodlo, že sestry budou jezdit do Střední zdravotní školy a Vyšší odborné školy v Karlových Varech. Podle její ředitelky Hany Švejstilové se zahájení bakalářského studia na škole nijak neprojevilo ve snížení zájmu o obory, které se na škole už učí.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?