V kauze fiktivních receptů olomoucký soud vyslechne 490 svědků

8. 2. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkem 490 svědků plánuje vyslechnout olomoucký krajský soud kvůli případu rozsáhlých podvodů s fiktivními recepty ve Valašském Meziříčí.


Projednání kauzy se škodou 11,5 milionu korun, ve které je obžalován lékař Vladimír Líčeník, lékárník Luděk Konvička a revizní lékař Martin Piperka, komplikuje fakt, že policie ztratila zdravotní dokumentaci. Před soudem dnes stanuli první z dlouhého seznamu pacientů, na jejichž jména podle obžaloby lékař recepty po dobu šesti let vystavoval. Jednání je naplánováno do pátku.

Podle soudce Eduarda Ondráška na předvolání svědků trvá obhajoba. Práci soudu podle něj zkomplikovala ztráta zdravotní dokumentace, o kterou by se soud při dokazování mohl opřít. „Policii se podařilo ztratit zdravotnickou dokumentaci, a to jak v papírové, tak v elektronické podobě. Nemáme tedy s čím porovnat databázi od pojišťoven. Je to zvláštní a pro soud je to komplikace. Z původních 490 lidí bychom se jinak mohli dostat zhruba na 200 lidí. Takto musíme všechny předvolávat. Jde v řadě případu přitom o staré lidi a z jednání se omlouvají,“ řekl soudce Ondrášek.

První pacienti vypovídali dnes. Například na jednoho z nich bylo napsáno několik desítek léků, muž však tvrdil, že vše užíval. Na co však potřeboval nejčastěji uvedené léky, nevěděl. Stejně tak nedokázal vysvětlit, proč se s lékařem v odposleších bavil, že zajde „do zeleniny“. „Nevím o tom, že by lékárna pana Konvičky měla přezdívku zelenina,“ uvedl. Další pacientka na nepravosti přišla sama podle výpisu z pojišťovny. „Zjistila jsem, že bych měla být strašně nemocná. Byly to léky na deprese, vysoký tlak a žaludeční vředy, hrozně jsem se zděsila. Navíc se tam objevila lékárna Na Krásně, ale tam jsem nikdy nebyla,“ uvedla žena. Další měla předepsané léky na zklidnění žaludku, nikdy s ním však problémy neměla.

Jednání má soud naplánováno také na čtvrtek a pátek, rozsudek však podle soudce Ondráška rozhodně nepadne. V případě tak velkého počtu svědků podle něj může trvat proces až dva roky, doplnil Ondrášek.

Podle žalobce Karla Studeného se podvodů lékař s lékárníkem dopouštěli od roku 2006 do roku 2012. Líčeník prý vystavoval svým jménem lékařské předpisy na lidi, jejichž osobní údaje získal zejména ze své evidence pacientů. Činil tak přitom bez jejich vědomí, uvádí obžaloba. Předpisy na léky a zdravotnický materiál následně předával provozovateli lékárny Konvičkovi, který je předkládal k úhradě zdravotním pojišťovnám.

Pojišťovny podle žalobce poté provedly úhradu léků a zdravotnického materiálu na bankovní účet lékárníka. Žalobce škodu vyčíslil nejméně na 11,45 milionu korun. Léky a zdravotnický materiál nikdy pacientům předány nebyly, dodal žalobce. Líčeník a Konvička jsou obžalovaní z podvodu, revizní lékař Piperka z nadržování. Pomáhal jim prý uniknout trestnímu stíhání. Všichni vinu již dříve popřeli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?