V kauze Homolky pomáhá FBI, mapovala majetek Dbalého rodiny

15. 1. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Policie se podle Lidových novin (LN) domnívá, že obviněný exředitel Nemocnice na Homolce si za peníze z úplatků koupil dům prostřednictvím firmy, kterou v zahraničí vlastnil jeho otec.


V kauze prý českým detektivům pomáhá americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který čeští kriminalisté požádali, aby prolustroval majetek rodiny bývalého šéfa Homolky Vladimíra Dbalého, chirurga Michala Toběrného a manažera Tomáše Kadlece. Zpráva FBI se pak stala jedním z důvodů, proč loni soudkyně rozhodla o tom, že Dbalý zůstane ve vazbě, píšou LN.

Ve vazbě Dbalý skončil loni v červnu kvůli veřejné zakázce na digitalizaci chorobopisů, kterou zadala pražská Nemocnice Na Homolce v červenci 2009. Hlavním kritériem byla cena. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group.

Policie tvrdí, že zmanipulováním zakázky vznikla nemocnici škoda nejméně 57 milionů korun. Později vyšlo najevo, že protikorupční policie Dbalého i jeho exnáměstka Michala Toběrného viní také z přijetí úplatku 5,7 milionu korun. Obvinění se týká zakázky na nákup Leksellova gama nože z roku 2009. Policisté se zaměřili i na další zakázky a projekty nemocnice.

Ze zprávy FBI, kterou si policejní orgán vyžádal, údajně vyplynulo, že Dbalého otec byl v roce 2009 veden jako vlastník společnosti Gold Leaf, LLC, napsal podle LN do analýzy k případu dozorující státní zástupce Zdeněk Matula. Bývalý ředitel nemocnice si podle kriminalistů právě přes tuto firmu za peníze z úplatků koupil dům, uvádí deník.

Kromě zprávy FBI prý Dbalému přitížil i fakt, že policie našla listiny řady zahraničních firem z USA, Kypru, Singapuru či Britských Panenských ostrovů přímo u něj doma. Šlo prý třeba o dokumenty vztahující se ke společnosti Avava, S. A., se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Zpráva FBI uvádí, že majitelem firmy je obviněný majitel společnosti DISOL Tomáš Kadlec. Firma je podle kriminalistů zapletena do tendru na digitalizaci chorobopisů, píšou LN.

Dbalého obhájkyně Katarína Kožiaková Oboňová zprávu americké federální policie zpochybňuje. „I kdyby informace pocházely od FBI, tak pouze potvrzují, že nemá a neměl žádné účasti v zahraničních společnostech ani žádné zahraniční účty, jak tvrdí žalobce,“ citují ji LN.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?