V kauze metanol byli vyslechnuti obvinění a také stovky svědků

4. 7. 2013 6:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Policie významně pokročila ve vyšetřování metanolové kauzy. Prakticky hotova je s výslechy několika set svědků a také s výslechy obviněných. Nadále se ovšem vyhodnocují všechny zajištěné vzorky a pracuje se na časově a technicky velmi náročném znaleckém posudku z oboru zdravotnictví, řekl ČTK zlínský státní zástupce Roman Kafka, který dozoruje vyšetřování hlavní větve kauzy. Skončit by podle něj mělo v letních měsících.


Podle Kafky zdravotnický ústav zpracovává posudek na 116 poškozených z loňského roku, u nichž je důvodné podezření, že zemřeli či byli intoxikováni požitým metyalkoholem. „Jde o 39 zemřelých osob a 77 dalších kontaminovaných, a to z České republiky a Slovenska, kteří byli intoxikováni alkoholem prokazatelně pocházejícím z ČR,“ řekl Kafka.

V takzvané hlavní větvi kauzy je stíháno 32 lidí, z toho sedm pro úmyslné obecné ohrožení. Ostatní jsou obviněni z ohrožování zdraví závadnými potravinami zejména také v úmyslné formě. „Ve vazbě zůstávají a předpokládám, že nadále zůstanou, tři hlavní obvinění,“ doplnil Kafka. Jde o dva hlavní míchače a hlavního distributora. Kromě nich jsou z obecného ohrožení obviněni další čtyři lidé, kteří toxický alkohol dále distribuovali.

S ohledem na fatální následky, kdy od září 2012 do ledna 2013 zemřely v souvislosti s metanolem v Česku čtyři desítky lidí, hodlá Kafka navrhovat nejpřísnější tresty. Za obecné ohrožení mužům u soudu v případě uznání viny hrozí 12 až 20 let nebo i výjimečný trest včetně doživotí.

Další obviněné vyšetřují policisté pod dozorem jiných státních zastupitelství v celém Česku. Celkem bylo obviněno přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Několik úmrtí po požití metanolu zaznamenali lékaři i letos, tyto případy se však již vyšetřují mimo hlavní část kauzy. Metanolová aféra vypukla loni 3. září. Méně závažné případy se již dostaly k soudu, podmíněné tresty prvních obviněných již nabyly právní moci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?