V královédvorské nemocnici léčí močové kameny moderněji

25. 4. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Urologické oddělení Městské nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem má od tohoto týdne nový moderní přístroj, který umožňuje velmi šetrným a bezpečným způsobem pomoci pacientovi při onemocnění močovými kameny.


„Jde o laserový litotriptor, který umí rozdrtit kámen přímo v močových cestách. Vzniklý prach pacient obvykle bezbolestně vymočí,“ vysvětluje primář oddělení Libor Matouš. Pořizovací cena přístroje je 1 650 tis. korun, z toho 80 % pokrývá dotace od Ministerstva zdravotnictví a zbývající část hradí nemocnice ze svých prostředků.

Operace močových kamenů patří k nejčastějším výkonům královédvorské urologie, ročně se jich tu provádí zhruba 200. „Pro pacienta je podstatné, že zatímco dříve se všechny kameny operovaly otevřenou, tedy krvavou cestou, dnes se i ty velké řeší endoskopicky. Endoskopický zákrok představuje méně invazivní výkon, který je pro pacienta celkově daleko šetrnější. Znamená kratší narkózu, kratší dobu nutné hospitalizace a snazší rekonvalescenci. Když uvedu příklad, po operaci močového kamene byl pacient dříve hospitalizován 7 až 8 dnů, dnes jde domů obvykle již druhý den po zákroku. Pacienti u nás zároveň velmi oceňují to, že jejich problémy řešíme prakticky ihned. Kámen v močovodu operujeme do několika dnů, při bolesti do několika hodin. Ledvinové kameny operujeme do dvou týdnů,“ popisuje primář urologického oddělení královédvorské Městské nemocnice.

Na specializovaném sále urologické endoskopie měli královédvorští lékaři pro léčbu ledvinových kamenů dosud k dispozici tři typy litotriptorů, a to elektrohydraulický, který pracuje na principu elektrického výboje, elektrokinetický, který kámen rozbíjí podobně jako sbíječka, a ultrazvukový, který kámen drtí ultrazvukem a současně úlomky odsává. Všechny tyto tři přístroje však lze použít pouze v případě, že je možné se ke kamenu dostat rovnou cestou, tedy přímým, neohebným přístrojem. „Nový litotriptor je ohebný, čili významně rozšíří naše možnosti flexibilní ureterorenoskopie při řešení kamenů v ledvinách či jinde v močových cestách,“ dodává primář Libor Matouš.

Vzniku močových kamenů mohou lidé efektivně předcházet dodržováním pitného režimu. Je třeba vypít dva až dva a půl litru, nejlépe obyčejné vody. „Dostatečným množstvím tekutin se močové soli ředí a kámen má daleko menší šanci vzniknout,“ vysvětluje primář Libor Matouš a dodává: „V opačném případě se tyto soli shlukují a problém je na světě. Někteří lidé nedodržují pitný režim ani ve velmi teplém počasí – například následky loňského horkého léta řešíme na našem oddělení právě v této době.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?