V LDN Rybitví se po přístavbě sníží počet pacientů v pokojích

29. 11. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj připravuje přístavbu Léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) v Rybitví u Pardubic. Hejtmanství počítá s tím, že by se projekt uskutečnil za provozu v letech 2018 až 2020.


Za 25 milionů korun přemístí hospodářskou správu a pomocné provozy do novostavby na volném prostranství areálu, a uvolní tak místnosti v prvním patře budovy pro přibližně 24 pacientů. V některých pokojích v léčebně jsou nyní pacienti po pěti až šesti, po rekonstrukci budou v jednom pokoji nejvýše čtyři, uvedl náměstek hejtmana Roman Línekk (Koalice pro Pardubický kraj).

Pardubický kraj zřizuje i další dvě samostatné LDN. Ve Vysokém Mýtě je kapacita zařízení 50 pokojů s celkovým počtem 120 lůžek. Standardní pokoje jsou dvoulůžkové a třílůžkové, převládají pokoje se dvěma lůžky. Kromě toho je jeden čtyřlůžkový a pět jednolůžkových pokojů, takzvaně nadstandardních.

Drhá LDN v Moravské Třebové disponuje 29 až 31 pokoji s celkovým počtem 82 lůžek. Ve většině místností jsou pacienti po dvou a po třech, několik pokojů je čtyřlůžkových nebo pětilůžkových.

„Investice do těchto zařízení se zatím nechystají. Nemáme na to peníze ani technické řešení. V Rybitví je možné přistavět další objekt, ve Vysokém Mýtě a Moravské Třebové to takto nejde. Navíc v Mýtě patří objekt městu, v Třebové soukromníkovi,“ řekl ČTK vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Miroslav Gregor.

Vlastní LDN jsou také v nemocnicích akutní péče s výjimkou Orlickoústecké nemocnice. Podle Gregora by bylo optimální, aby ve všech zařízeních pro dlouhodobě nemocné byli pacienti maximálně po třech na pokoji. V léčebně musejí obvykle strávit i několik měsíců.

dos hj

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?