V lékárně se ptejte na ceny, ušetříte stokoruny

11. 1. 2008 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Všechny léky, které jsou na předpis a zároveň volně dostupné a stojí do 30 korun, je lepší kupovat rovnou v lékárně bez receptu. Levné léky totiž od ledna podražily a dražší naopak zlevnily. Většina lidí si ale běžně kupuje léky levnější, a proto je třeba se lékařů i lékárníků ptát na ceny léků...


Za každou položku na receptu, který nám lékař předepíše, platíme v lékárně 30 korun. Znamená to, že když na receptu budou dva druhy léků, zaplatíme 60 korun - za každý 30 korun. Jak se tomuto poplatku vyhnout?

Návod je poměrně jednoduchý. Všechny léky, které jsou na předpis a zároveň volně dostupné a stojí do 30 korun, je lepší kupovat rovnou v lékárně bez receptu. Levné léky totiž od ledna podražily a dražší naopak zlevnily. Většina lidí si ale běžně kupuje léky levnější, a proto je třeba se lékařů i lékárníků ptát na ceny léků. Nebojte se ptát opakovaně. Ušetříte stokoruny měsíčně.

Například když lék, který je zároveň na recept i volně dostupný, stojí 20 korun, je zbytečné nechávat si ho předepsat, když za tuto cenu ho koupíme v lékárně.

Pokud nám ho totiž lékař předepíše, zaplatíme 20 korun za lék a 30 korun za poplatek, tedy dohromady 50 korun. Proto bychom se lékaře vždy měli ptát, zda lék, který nám předepisuje, je zároveň i volně dostupný a kolik stojí. Výrazně tak můžeme ušetřit. Týká se to například běžných léků, které jsou na bolest hlavy či snížení horečky, jako je paralen nebo ibalgin.

Ceny v lékárnách jsou různé

Ceny léků jsou v každé lékárně jiné. V jedné například může paralen stát 8 korun, ve druhé 10, ve třetí 11. A tak je to u všech léků. Záleží na tom, zda lékárna má nasmlouvané s dodavateli množstevní slevy nebo ne. Obecně platí, že nejnižší doplatky na léky, ale i ceny léků jsou ve velkých lékárnách, zejména nemocničních, které právě nasmlouvané množstevní slevy mají.

Žádejte lék levnější

V samotné lékárně pak můžete žádat levnější variantu léku, než vám lékař předepsal. Podmínkou ale je, že medikament musí obsahovat stejnou účinnou látku se stejnou cestou podání, tedy například ústy.

Může se ale stát, že lékař bude trvat na tom, abyste užívali právě lék, který vám předepsal, a žádný jiný. Pak musí tuto skutečnost vyznačit na receptu.

Limit 5000 Kč nekryje všechny doplatky na léky

Do ročního limitu 5000 korun za poplatky u lékaře a doplatky na léky se počítá:

* poplatek 30 korun za položku na receptu

* doplatek za lék, ale pouze ve výši doplatku na nejlevnější na trhu dostupný lék s obsahem stejné účinné látky a se stejnou cestou podání.

Do limitu se ale nezapočítává:

* doplatky za částečně hrazená léčiva, obsahující léčivé látky určené k podpůrné nebo doplňkové léčbě. To se většinou dozvíte až přímo v lékárně

* doplatek za lék, jehož úhrada ze zdravotního pojištění je nižší než 30 procent maximální ceny. Jde o medikamenty, které z pohledu ministerstva zdravotnictví nemají zásadní léčební význam.

Změny asi od pololetí

Velkou revoluci v lécích můžeme očekávat zhruba od poloviny roku. Připravuje se totiž vyřazení některých léků - ale údajně jich mají být stovky, z placení od zdravotních pojišťoven. To bude znamenat, že si je lidé budou platit v plné výši.

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petláková Právu vysvětlila, že firmy mají nyní možnost podat si žádost o přehodnocení úhrady od pojišťoven, která jim byla dříve stanovena. Protože k tomu musí proběhnout správní řízení, potrvá to minimálně tři až čtyři měsíce. Pak se ceny léků změní.

Volně prodejné léky libovolně drahé

Pozor na přípravky, které nikdy nebyly na recept, ale vždy volně prodejné. Ministerstvo zdravotnictví u nich zrušilo maximální obchodní přirážku a to znamená, že lékárník si ji může stanovit podle vlastního uvážení. Pak například medikament, který loni stál 50 korun, může letos stát třeba 150.

Konkurence ale bude tlačit ceny těchto přípravků na rozumnou hranici

Otázky lékárníkovi

V lékárně můžete hodně korun ušetřit, když se budete ptát:

* zda má váš přípravek levnější variantu nebo výhodnější balení

* kolik a jaká velikost balení léků je pro vás nejvýhodnější do další lékařské kontroly

* které léky je lepší si hradit z vlastních prostředků než si je nechávat předepisovat

* zda neužíváte zbytečně několik léků se stejnou účinnou látkou.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?