V Lounech obnoví činnost lékařská pohotovost pro dospělé

12. 3. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Loun se dohodlo s praktickými lékaři na zajištění lékařské pohotovostní péče pro dospělé. Pohotovost ve městě přestala fungovat na konci ledna, kdy bylo v soukromé lounské nemocnici uzavřeno interního oddělení a chirurgie kvůli nedostatku lékařů.


Dětské pohotovosti se opatření netýkalo, funguje bez omezení. Pohotovost budou lékaři sloužit o víkendu a svátcích vždy od 08:00 do 13:00, první pacienty přijmou 13. března, řekl dnes ČTK starosta Jan Kerner.

Do konce března bude pohotovostní ordinace umístěna v prostorách bývalé interny v nemocniční budově. Začátkem dubna se přesune do přízemí polikliniky, kde sídlí i dětská pohotovost.

„Prostory je třeba zrekonstruovat, což zajistilo vedení nemocnice. Přístup bude rovnou z parkoviště před poliklinikou,“ uvedl Kerner.

Na provoz lékařské pohotovostní péče a vybavení ordinací město poskytne čtyři miliony korun. O peníze nutné k provozu pohotovosti sníží letošní investiční rozpočet, vzhledem k ekonomické krizi finanční rezervy nemá.

V souvislosti s uzavřením dvou oddělení a zrušením 119 akutních lůžek nemocnice propustí 86 ze současných asi 300 zaměstnanců, nejvíce sester a sanitářů. Nadále bude provozovat 90 lůžek následné péče, 30 sociálních lůžek a deset lůžek dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče.

Zachován zůstává provoz polikliniky pro ambulantní péči, kterou nemocnice pronajímá soukromým praktickým lékařům.

O nemocné z Loun, kteří potřebují chirurgickou nebo interní péči, se nyní starají nemocnice v Mostě a Chomutově patřící Ústeckému kraji.

Nemocnice v Lounech patřila do léta 2004 Ústeckému kraji, který ji prodal za 58,5 milionu korun. Stala se součástí soukromé Nemocnice svaté Alžběty v Praze. Od ledna loňského roku je nemocnice samostatnou akciovou společností.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?