V Moravskoslezském kraji vzrostl počet onemocnění dávivým kašlem

22. 10. 2018 15:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezští hygienici letos evidují výrazný nárůst onemocnění dávivým kašlem neboli pertusí. K polovině října zaznamenali už 47 případů, to je zhruba dvojnásobek ve srovnání s celým loňským rokem, kdy měli hlášeno 23 onemocnění. Vyplývá to z informací, které hygienici zveřejnili na svých webových stránkách. V celém Česku bylo loni podle statistik hlášeno 667 případů tohoto onemocnění a nemocnost byla mírně vyšší než o rok dříve.


Z letos nahlášených případů v regionu se v 11 případech jednalo o onemocněné dětí mladší 15 let. Nejvyšší nemocnost hygienici registrují na Opavsku a Ostravsku.

Dávivý či černý kašel je akutní respirační bakteriální onemocnění, které obvykle trvá šest až osm týdnů. Zpočátku má projevy jako běžné nachlazení a v průběhu onemocnění se zhoršuje a přechází v záchvatovitý kašel.

„Jde o nakažlivé onemocnění, přenáší se vzdušnou cestou při blízkém styku s nemocným, především v počátečním stadiu onemocnění. Nejzávažnější průběh bývá u dětí mladších jednoho roku, u dětí do 15 let a dospělých se dávivý kašel obvykle vyskytuje v lehčí formě,“ uvedli hygienici.

Připomněli, že kašel se léčí antibiotiky a jako preventivní opatření je nejúčinnější očkování. Imunita proti černému kašli přibližně po čtyřech až 12 letech po očkování postupně vymizí. Dospělí, kteří byli očkováni v dětství, tak už nejsou proti kašli chráněni.

Někteří lékaři poukazují na to, že dospělí se v Česku nechávají očkovat stále málo. Právě od nich se pak mohou nakazit i ještě neočkované děti v jejich okolí. Patrné je to zejména u černého kašle nebo třeba spalniček. S epidemií spalniček se kraj potýkal v loňském roce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?