V Německu pracuje stále více lékařů z ČR

9. 9. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet českých lékařů působících v Německu neustále roste. Jen za posledních pět let se jich do spolkové republiky odebralo na 500. Celkem jich v sousední zemi působí už přes 920, nejčastěji v Sasku a Bavorsku, tedy dvojici příhraničních zemí. Do Německa české doktory lákají zejména lepší platy i příjemnější pracovní podmínky.


„Hlavním důvodem je větší svoboda a možnost volby. Myslím tím hlavně to, že díky vysokému platu si třeba člověk nemusí brát hypotéku nebo může dát výpověď a nemusí se přitom obávat, že mu za chvíli dojdou úspory,“ vysvětluje jeden z důvodů, proč se rozhodl pracovat v nemocnici v Drážďanech, anesteziolog Otakar Málek.

Důležitou roli pro dvaatřicetiletého doktora původem z Jilemnice hrál vedle financí také volný čas na rodinu a zájmy, kterého má podle svých slov výrazně více než lékaři v Česku. V průměru pracuje sice kolem 50 hodin týdně, ale třeba víkendové služby má jen jednou do měsíce.

O tom, že není rozhodně sám, koho práce v Německu láká, svědčí i údaje za poslední léta. Zatímco na konci roku 2010 ve spolkové republice pracovalo 422 lékařů z České republiky, k poslednímu dni loňského roku jich bylo už 921. Vyplývá to z čísel německé lékařské komory (BÄK), které má ČTK k dispozici.

Pravidelný nárůst je patrný v každém z posledních pěti let. Na konci roku 2011 bylo v sousední zemi registrováno 606 českých doktorů, o rok později 699, v roce 2013 už 788 a předloni 850.

Z 921 českých lékařů, kteří v Německu pracovali na přelomu loňského a letošního roku, je jich téměř osm stovek činných v německých nemocnicích, 53 jich má vlastní praxi. Zbylých asi sedm desítek českých doktorů pracuje například u záchranky nebo v jiných medicínských povoláních.

Více než dvě třetiny z českých lékařů zaměstnaných v Německu působí ve dvojici spolkových zemí sousedících s Českou republikou - v Sasku jich je 333, v Bavorsku ještě o jednoho více. Přes tři desítky doktorů z Česka je možné najít ještě v Durynsku (41), Bádensku-Württembersku, Hesensku (obě 38) a Braniborsku (32).

Vůbec nejméně českých lékařů působí v Brémách a Hamburku. V obou z těchto spolkových zemí jsou jen dva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?