V nemocnici se platí už jen devadesát korun za pohotovost

5. 1. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Jitka Dobrovolná se před návštěvou lékaře v jihlavské nemocnici hnala k plechové pokladně. Chtěla do ní vhodit třicet korun a zaplatit tak regulační poplatek. Jenže od Nového roku už se třicetikorunový poplatek u lékaře neplatí.


„To jsem zjistila až přímo u pokladny, vůbec jsem to nevěděla, že to vláda zrušila. Platila jsem to vždycky předem, abych pak od doktora nemusela lítat to zaplatit. Co na to říkám? No já nevím, docela ráda jsem si to zaplatila, přece jen je to do zdravotnictví a třeba v zahraničí je úplně běžné, že se za služby platí, a to ještě v mnohem větší míře,“ vyjádřila se včera Dobrovolná. „Na druhou stranu ale chápu, že kdo musí k doktorovi častěji, může to být nepříjemné,“ dodala.

Spolu se starým rokem ale neskončil jen třicetikorunový regulační poplatek, ale také poplatek za recept v lékárně. Na zrušení regulačních poplatků u lékaře a v lékárnách se dohodla vláda už při svém vzniku a dala to také do svého programového prohlášení. Poplatky byly přitom zavedeny jako regulační, aby lidé zbytečně neplýtvali službami zdravotnictví.

Poplatek sto korun za den pobytu v nemocnici byl zrušen již výrokem Ústavního soudu, a to od 1. ledna 2014. Jediný regulační poplatek, který zůstal ve zdravotnictví zachován, je tak devadesát korun za pohotovost.

Pro jihlavskou nemocnici zrušení žádné velké změny nepřinese. „Pro nás by to teoreticky nemělo znamenat nic, protože by se nám poplatky měly kompenzovat a vracet, takže finančně by to nemocnici postihnout nemělo,“ vyjádřila se mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

„Výpadku v příjmech se nemusí obávat ani lékaři a lékárny, zrušené poplatky jim budou kompenzovány tak, aby nebyli poškozeni,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Výpadek příjmů bude podle ministerstva poskytovatelům zdravotní péče kompenzován díky již prosazenému zvýšení plateb za státní pojištěnce, které do systému veřejného zdravotního pojištění přinese přibližně 4,2 miliardy korun ročně, a také úhradovou vyhláškou.

Pokud má někdo z pacientů nemocnice vytisknuté lístky s regulačním poplatkem už předem, může je vrátit přímo na pokladně nemocnice. „U automatů se nic nemění. Jinak vytisknuté lístky lze vrátit u nás na pokladně, pokud by někdo potřeboval,“ potvrdila Zachrlová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?