V nemocnicích KHK se loni investovalo více než 135 milionů do nových přístrojů

23. 2. 2016 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje v roce 2015 nakoupily nové přístrojové vybavení za více než 135 milionů korun.


Dominantní část nákladů v rozsahu zhruba 95 milionů korun se podařilo získat z vnějších zdrojů, které byly tvořeny jak z Regionálního operačního programu (ROP) Evropské unie, tak i z jednotlivých dotačních titulů ministerstva zdravotnictví a také z prostředků Královéhradeckého kraje. Téměř 40 milionů korun bylo hrazeno z vlastních zdrojů jednotlivých nemocnic, což bylo umožněno mírným zvýšením úhrad od zdravotních pojišťoven za poskytnutou péči i úhradou závazku veřejné služby ze strany Královéhradeckého kraje v plném rozsahu.

Kraj se snaží zvyšovat důraz na obnovu přístrojového vybavení v jednotlivých nemocnicích a z vlastních zdrojů realizuje větší investiční akce, jako byla například loňská komplexní rekonstrukce operačních sálů ortopedie v Náchodě za 19 mil. korun.

Předseda dozorčí rady Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje MUDr. Pavel Trpák k tomu dodává: „Celkové realizované investice v nemocnicích, včetně obnovy a pořizování nových moderních přístrojů, jsou jedním z hodnotících kritérií pro management nemocnic.“

V Oblastní nemocnici Náchod se v loňském roce investovalo do pořízení přístrojového vybavení více než 74 mil. Kč a z toho bylo více než 24,5 mil. Kč určeno pro rychnovskou nemocnici. Náklady ve výši 5,7 mil. Kč byly kryty z vlastních zdrojů. Nejdražším zdravotnickým přístrojem v Náchodě bylo nové CT za více než 11 mil. Kč pořizované pro nově vybudované iktové centrum a v Rychnově nový ultrazvuk na gynekologické oddělení za více než 2,1 mil. Kč.

V Oblastní nemocnici Jičín bylo do přístrojového vybavení investováno celkem 31,2 mil. Kč, kdy více než 2,6 milionu šlo na modernizaci nemocnice v Novém Bydžově. Největší přístrojová investice byla vynaložena na pořízení terapeutického RTG pro ozařovny v Jičíně za téměř 9 mil Kč. Z vlastních zdrojů nemocnice hradila cca 12 mil. Kč.

V trutnovské nemocnici proinvestovali do přístrojového vybavení více než 20,5 mil. Kč, přičemž vlastní zdroje nemocnice pokryly zhruba polovinu, cca 11 mil. Kč. Největší náklady byly spojené se získáním nového ultrazvuku za téměř 3 mil. Kč. Nutno přitom zmínit i částku 3,8 mil. Kč vynaloženou na výměnu kobaltového zářiče pro terapeutický rentgen Teragam na oddělení onkologie, kdy tato výměna prodloužila možnost využití přístroje na další období.

Dvorská Městská nemocnice investovala do pořízení nových zdravotnických přístrojů více než 10 mil. Kč, které získala z prostředků ROP.

„Plán investic do obnovy zdravotnických přístrojů a vybavení mají naše krajské nemocnice připravený i na následující období a i pro letošní rok se předpokládá vícezdrojové financování,“ nastiňuje radní Královéhradeckého kraje pro oblast zdravotnictví PharmDr. Jana Třešňáková a dodává: „Oblastní nemocnice by chtěly uspět nejen v získávání finančních zdrojů z prostředků Integrovaného regionálního operačního programu, ale i z dalších zdrojů, které by mohly přispět k postupnému zvyšování kvality ve formě moderního přístrojového vybavení poskytovatelů zdravotní péče v Královéhradeckém kraji.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?